Stäng
mars 21, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Skandalbanken Nordea kopplas till kriminellas pengatvätt

Samtidigt som Nordeas toppdirektörer muttrar och hotar med att lämna Sverige, vilket inte skrämmer någon, kommer nya avslöjanden om banken. Det är knappast den första skandalen där Nordea står i centrum och med all sannolikhet inte heller den sista.

Det är Berlingske Business, journalistnätverket OCCRP och en rad medier världen över som nu granskar penningtvätten kopplad till stora banker världen över. Enligt Omni handlar det om nio miljarder kronor från kriminell verksamhet som mellan 2011 och 2014 förts över till konton hos bland annat Nordea för att sedan via brittiska skalbolag slussas ut till skatteparadis.

Detta följer på förra årets stora avslöjande om att Nordea hjälpt kunder att smita från skatten i Sverige via brevlådeföretag i skatteparadis.

Bankernas vilda finansiella spekulation är en av de stora riskerna för vår ekonomi, och banksystemet förtjänar att reformeras enbart därför. Att de dessutom hjälper kunder att smita från skatt gör dem till ett ännu större problem. När vi nu till råga på allt ser hur de används för att tvätta enorma summor från kriminell verksamhet måste något ske.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kritiserade för en månad sedan hur kriminella göds när ett samhälle accepterar en svart ekonomi med misstänkt låga priser. Det gjorde han rätt i. Men man får sannerligen hoppas att den kritiken träffar också formuleras mot Nordea och andra banker som blir till verktyg för omfattande penningtvätt.

Sök på Politism.se