Stäng
april 30, 2018
Kata Nilsson, praktikant
Valborg är en helg då många unga gör sin alkoholdebut. Foto: Christine Olsson/TT

Skål för monopolet

Idag är det Valborgsmässoafton, som är vida känt som en av vår kulturs största suparhelger. I universitetsstäderna är den sista april synonymt med festival. Det innebär flottrace, parkhäng, men också fylla. Valborg är inte heller bara en fest för vuxna. För en hel del minderåriga är detta dagen de berusar sig för första gången. Kanske tycker många att det känns spännande, men några påbörjar också ett livslångt missbruk. 

Även om inte alla konsumenter blir missbrukare, så har alkoholen inte sällan en roll i olika våldsbrott och övergrepp. Det är samhällets uppgift att skydda minderåriga från det, och att vi gör det så svårt som möjligt för unga att få tag på alkohol är därför oerhört viktigt. Att Systembolaget är den enda butik där rusdrycker får säljas är därför nödvändigt att slå vakt om.

Många borgerliga debattörer är emot det statliga alkoholmonopolet. Senast på tapeten är frågan om att det borde vara tillåtet med gårdsförsäljning. Det småskaliga hipsterbryggeriet måste väl få sälja smakprover av sin öl? Ja, det kan tänkas. Men lagen gör ingen skillnad på småskaliga bryggerier och globala öljättar. De senare skulle med enkelhet också kunna hävda sin rätt att sälja smakprover. Då har monopolet förlorat sin legitimitet och funktion.

Alkohol är inte som andra varor på en marknad. Ju mer tillgängligt det är, desto fler riskerar att hamna missbruk. Att reglera alkoholmarknaden är ett av de bästa besluten staten kunnat ta för vår folkhälsa, låt oss minnas det i vårens berusningstider.

Sök på Politism.se