Stäng
april 23, 2018
Kata Nilsson, praktikant
Det finns alldeles för många väljare i Stockholm för att det ska råda förvirring om vad som är kommun, landsting och stat. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ska vi behöva flytta regeringskansliet till Gävle?

“Skolorna i vår kommun är så himla dåliga, Stefan Löfven borde verkligen göra något åt det”

Så talar inte folk i min hemkommun Östersund, men jag har hört lite för många stockholmare uttrycka sig på det viset lite för många gånger.

Att kommunen, landstinget och staten ansvarar för och fattar beslut rörande olika delar av det offentliga är skälet till att vi har val till de tre olika nivåerna.

Kommunen ansvarar för bland annat skolor och landstinget för vården. Det här är något vi som ska rösta måste sätta oss in i för det är inte säkert att det är samma parti som sitter i regering som bestämmer över det lokala. Och även om det är samma partier som styr landet som också har majoritet i kommunen, så är det ändå inte regeringen som beslutar om exempelvis skolan eller sjukvården.

En måste liksom veta på vilken nivå en är nöjd eller missnöjd med politiken, för att kunna rösta rätt.

Detta, kan jag tänka mig, är svårare i Stockholm. Kanske är det närheten till allt. Staten finns i staden, riksbesluten fattas inte någonstans långt bort. Kanske har det även med att göra att riksmedia också är lokalpress.

Det finns alldeles för många väljare i Stockholm för att det ska råda förvirring om vad som är vad. Att socialminister Annika Strandhäll (S) valde att ta debatten mot Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) om Nya Karolinska bidrog säkerligen till förvirringen, även om tanken kanske var att regeringens inblandning i frågan skulle ge tyngd.

Regeringen har nyligen valt att omlokalisera flera statliga myndigheter. Kanske hade en placering av regeringskansliet bara ett par mil utanför huvudstaden, exempelvis i Gävle eller Linköping, hjälpt stockholmarna att få upp ögonen för det haveri som sker och tillåts i de egna kommunerna och det egna landstinget.

Sök på Politism.se