Stäng
blog-header
november 22, 2013
Mohammed Ryback, bloggare
När Hedenhös blev julkalender tänkte regissören lyckligtvis på förändra innehållet så att rasismen inte kom med. Foto: ERIK ARDELIUS / DN / TT

Ska jag behöva välja bort barnkulturen i Sverige?

Jag är inte uppvuxen med svensk barnkultur. Jag kom till Sverige som sexåring och hade redan blivit intresserad av amerikansk och afrikansk barnkultur, så jag såg aldrig något behov av det svenska.

De gånger jag försökte ta del av svensk barnkultur kunde jag inte hitta mig själv i den. Jag kunde inte relatera till det jag såg eller hörde.

Nu, flera år senare när jag själv har barn så har jag tyckt att de ska ta del av barnkulturen som finns här. Men det är då jag tvingas ställa mig frågan hur jag ska kunna sålla bort rasismen i den?

För när jag växte upp var det vanligt att läsa Pippi Långstrump med sina negerkungar och ta del av Tintins syn på kongoleser. Och så vidare.

I min naivitet trodde jag att den människosynen var borta vid det här laget. Åtminstone att barnkulturen är befriad från den.

Tills jag såg Lilla hjärtat.

Tills debatten kom om huruvida julen är förstörd för att Disney valt att ta bort pickaninny-dockan ur deras julprogram.

Eller som nu: När ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” släpps i ny upplaga av Bonnier förlag och man inte gjort något åt de rasistiska delarna, där ursprungsbefolkningen – “rödingarna” – i Amerika lär sig ett och annat av “vit man”. Efter påtryckningar så har förlaget den här gången valt att dra in boken.

Men varför ska jag som icke-vit förälder behöva ta den diskussionen med mina barn? Jag ska lära mina barn att vara empatiska och bra medborgare i samhället. Inte behöva lära dem att deras hudfärg anses vara mindre värd när vi läser sagor.

Jag tycker att det i Sverige borde finnas något slags extra förord till den rasistiska barnkultur som fortfarande florerar ibland oss. Ett förord som förklarar, innan man börjar läsa, att det du ser och läser nu har stereotypiska och rasistiska inslag.

Om inte ens vi vuxna har verktyg för att kunna analysera hur dessa rasistiska strukturer ser ut i samhället, hur ska vi då kunna förvänta oss att våra barn ska göra den analysen?

Om det inte kommer några lösningar så väljer jag hellre att bojkotta. För mina barns skull. De kommer ha det tillräckligt utmanande i det verkliga livet och behöver inte se eller höra att deras ursprung ses som mindre värt eller mindre intelligent i en kultur som ska vara till för dem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se