Stäng
oktober 26, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Hur ska det gå för våra äldre? Foto: Anders Wiklund/TT

Ska fattigdom vara en självklarhet för arbetarklassens pensionärer?

Om du bor i Sverige är det större risk att du blir fattig när du blir gammal än om du bor i andra nordiska länder.

En ny undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att var sjätte person i Sverige som är 65 år eller äldre har en så låg inkomst att det innebär risk för fattigdom.

Det är bedrövliga siffror i ett av världens rikaste länder, ett land som ska vara tryggt och rikt på välfärd. Undersökningen visar också att risken för fattigdom bland äldre är högre i Sverige än genomsnittet i EU.

Skärmavbild 2017-10-26 kl. 09.57.32

Politism har vi tidigare skrivit om de skrämmande dåliga livsvillkor som många pensionärer lever under. Främst handlar det förstås om arbetarklassen, och om kvinnor. Vi har skrivit om hur lite det kostar att höja inkomsten för de fattigaste pensionärerna. Och vi har pekat på vilken politisk bomb pensionerna kommer att bli, i och med Katalys rapport om sveket mot pensionärerna.

När man samtalar med tunga politiker i regeringspartierna får man också veta att de förstår både hur allvarligt problemet är – och att de vet att det kan komma att bli en fråga där partier som inte presenterar riktiga lösningar straffas hårt.

Insikterna finns där. Och till en del också de politiska förslagen. 2018 får pensionärer sänkt skatt. Dessutom får de med lägst inkomster höjt bostadstillägg. Det är bra politik, och att den har prioriterats av de rödgröna är bara att applådera. Men – och det här vet politikerna när man frågar dem – det räcker inte. De fattiga pensionärerna är för många och för fattiga för att detta ska vara tillräckligt. Deras vardag går fortfarande inte ihop. Därför måste såväl Socialdemokraterna och Miljöpartiet som Vänsterpartiet formulera löften om större förändringar inför valet 2018. Annars kommer någon annan att göra det. En sådan process finns redan inom till exempel Sverigedemokraterna, som också ser frågans sprängkraft.

På lång sikt är det också helt centralt att höja lönerna i välfärdsjobben. I dag vet många att den som blir undersköterska får tillbringa sina år som pensionär i fattigdom. Då är det rationellt att välja ett annat yrke, om man kan. Och då växer problemet ytterligare: Bristen på undersköterskor är enorm över tid, och förvärras självklart av löftet om fattigdom på ålderns höst.

Ska Sverige fungera – både i välfärden och för de som gått i pension – är det här en fråga som inte kan överskattas.

Sök på Politism.se