Stäng
mars 28, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Irene Svenonius (M) är ansvarig för sjukvården i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sjuka barn betalar för Moderaternas vanstyre

”Vi går ju redan minus. De extra pengarna finns ju inte”, säger Svante Norgren temachefen för barn- och kvinnosjukvården på Karolinska.

Det handlar om barncanceravdelningen som har stora brister för att Nya Karolinskas lokaler inte är anpassade efter barnens behov. Det finns varken ett kök, ett lekrum eller tillgång till frisk luft.

I stället har Barncancerfonden fått gå in med pengar för att finansiera ett kök. Fonden skulle även betala för ett lekrum. Frågan är hur världens dyraste sjukhus inte kunnat prioritera varken balkong för sjuka barn eller ett kök för deras specialmat.

Eller nej förresten, det är inte alls frågan. Vi vet svaret.

Det moderatledda landstinget i Stockholm har i härva efter härva visat hur fullständigt inkapabla de är att ha ansvar över sjukvården. I Stockholm har de fått styra i tolv år, och allt från upphandlingen med Skanska för hela bygget till upphandlingar av stödstrumpor som vi fortfarande betalar hundratusentals kronor för, har fått kritik. Men det räcker inte med kritik – så här kommer ett avgångkrav:

Irene Svenonius har redan visat sig jävig när hon fattade beslut om att inte granska upphandlingschefen, som av en ”slump” visade sig vara hennes make, Jan Svenonius. Hon är även den högsta ansvariga politikern för Stockholms sjukvård, vilket gör henne ytterst ansvarig för att barncancervården varken kan erbjuda barnen tillgång till frisk luft, specialmat eller vård i ett tryggt rum.

Jan Svenonius har redan fått avgå, så har även sjukhusdirektören Andreas Ringman Uggla, även det på grund av jäv. Nu har det dessutom kommit fram att Karolinskas styrelseordförandeAnders Ekblom, har fakturerat sjukhuset – från sitt eget konsultbolag. Även han borde avgå.

Irene Svenonius sitter dock lugnt kvar, samma person som har ansvar för allt från miljonfakturor utan underlag från konsultbolaget BCG till att barncancervården går på knäna för att pengar inte finns. Pengar som i stället gått till jäviga chefer, tveksamma konsulter – och ett bygge som blir dyrare och dyrare för varje dag som går.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se