Stäng
januari 12, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Arbetare på Foxconns fabriker i Kina, där flera självmord har kopplats till arbetsvillkoren. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Självmorden kopplade till jobbet blir fler

Rapporterna om ökad stress i arbetslivet och om försämrade arbetsvillkor för löntagare kommer så regelbundet att många knappt reagerar längre. Men när tidningen Arbetsliv nu skriver om studier som visar på fler självmord kopplade till jobbet visar det på ett ytterst akut sätt hur viktigt det är med anställningstrygghet och vettiga arbetsvillkor.

”Fenomenet att människor drivs till sådana ytterligheter på en arbetsplats att de väljer att ta sitt eget liv är nytt ur ett historiskt perspektiv, säger Sarah Waters, forskare vid Leeds universitet som studerar en rad självmord vid tre franska företag, till Arbetsliv.”

Det ser olika ut i olika länder och handlar om välutbildade och välavlönade tjänstemän i vissa länder medan det främst rör extremt lågavlönade och utnyttjade arbetare i andra länder. Enligt Arbetsliv beräknas hundratals självmord årligen vara arbetslivsrelaterade också i Sverige.

Trots detta tar debatten om arbetsmiljö och arbetsvillkor alldeles för lite plats. För även här kan utvecklingen på arbetsmarknaden få allvarliga konsekvenser. På onsdagen skrev Ida Harju Håkansson i Dagens Samhälle om vad de så kallade ”enkla jobben” med lägre lön, som de borgerliga partierna vill se, leder till:

”Under hösten presenterade Handelsanställdas fackförbund rapporten ”Hur mår handeln?” som visar att sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa bland kvinnor anställda i branschen har ökat med 80 procent sedan 2009. Även inom hotell- och restaurangbranschen har sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat. Bland unga kvinnor har det fyrdubblats sedan 2009 enligt en undersökning från Afa Försäkring.”

Det är en farlig utveckling vi ser. Och det är hög tid att vi sätter den grupp som riskerar att sjukskrivas, stressas sönder eller slås ut av dåliga arbetsvillkor före företagens vilja att öka effektiviteten och sänka kostnaderna.

Sök på Politism.se