Stäng
oktober 19, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Mammografi räddar liv. Foto: Christine Olsson/TT

Självklart ska åldersgränsen för mammografi slopas

Sedan åttiotalet kallas kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografi vartannat år. Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv, och vi vet att risken att dö i bröstcancer minskar med upp till 25 procent för dem som deltagit i den allmänna mammografiscreeningen. Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år gammal.

Cancerfonden har gjort en rikstäckande undersökning bland kvinnor i åldern 70 till 79 år om hur de upplever att inte längre bli kallade till mammografi. Man skriver i Svenska Dagbladet i dag:

”Drygt åtta av tio kvinnor i undersökningen är kritiska till att de inte längre blir kallade till mammografiscreening. De anser att mammo­grafi inte blir mindre viktigt efter det att man fyllt 75.”

Den allmänna screeningen infördes för trettio år sedan och åldersgränsen har därför blivit förlegad. Vår livslängd blir längre, och kraven på att vi ska jobba längre kommer bara att öka. Alltså bör givetvis kvinnor som fyllt 75 fortsättningsvis kallas till mammografin. Det kommer att rädda liv och det måste det vara värt. Som 71-åriga Anne-Christine Westlund säger till Expressen:

”– Jag slapp kanske ta cellgifter på grund av att tumören upptäcktes tidigt med mammografi. Jag tycker alla kvinnor skulle få gå på mammografi, oavsett ålder. Det skulle spara tid, pengar och lidande.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se