Stäng
maj 22, 2017
Eric Rosén, chefredaktör

Selfiejobs – den som säljer sitt arbete billigast vinner

Sajten Selfiejobs säger sig vara ”störst i Sverige på ungdomsjobb” och beskriver sig som en ”realtidsbörs för jobbsökare och jobb”.

I förra veckan skrev alternativa mediesajten Aktuellt Fokus om hur Selfiejobs uppmuntrar lönedumpning från de arbetssökande.

Den som går in på Selfiejobs inser snabbt att det är precis detta som ordet ”realtidsbörs” handlar om. Den som söker jobb anger själv hur låg timlön hen kan tänka sig att jobba för under den första månaden. Arbetstagare ska helt enkelt buda under andra som söker samma jobb. Ett system som kan beskrivas som raka motsatsen till det fackliga löftet.

Under annonsen listas de arbetssökande sedan, med löneerbjudandet fetstilat. Det är inte svårt att gissa att den som kräver skälig lön i linje med nivån för kollektivavtalet snabbt gör sig impopulär.

När jag ställer frågan till Selfiejobs förklarar de hur det fungerar:

”När du lägger in annonsen sprider vi den i sociala medier. Det kommer att öka antalet ansökningar. Då ser du vilka som har det lägsta löneerbjudandet.”

jobbselfie3

Många av annonserna handlar om korta uppdrag. I liveflödet finns hårflätning mellan 06.30-13.30, fransktalande servis en kväll mellan 16:30-00:00 samt inhoppare på krogen och på caféer. En arbetsgivare som vill ge någon ett jobbpass kan själv gå in och chatta med den som söker jobb. Då gäller det att man inte bara har låga lönekrav utan att man också är online och beredd att svara när som helst.
jobbselfie1

Kanske är detta vad allianspartierna drömmer om när de kräver en nedläggning av arbetsförmedlingen? I stället en digital marknadsplats där arbetsköpare enkelt kan sortera sig fram till den arbetstagare som är beredd att acceptera absolut sämst lön och villkor.

Den som tror att Selfiejobs bara används av oseriösa små arbetsgivare som saknar kollektivavtal bedrar sig. Här finns Nobelmuseum, Länsförsäkringar, McDonalds, Pressbyrån, Scandic, SKL Kommentus (som ägs av Sveriges kommuner och landsting), Amnesty International, Röda korset och statliga Casino Cosmopol.

Varför de använder sig av en lönedumpartjänst för att hitta personal vore onekligen intressant att veta.

Uppdatering 24/5: Efter publiceringen har Röda Korset sagt att de inte centralt använder Selfiejobs, samt att de ska informera lokala kretsar om problemet med sajten. Amnesty har meddelat att de ska kontakta Selfiejobs. SKL Kommentus säger att de aldrig annonserat på Selfiejobs och att sajten lagt upp deras annons där utan deras godkännande.

Selfiejobs är ingen unik företeelse. Tvärtom nära besläktad med sms-anställningar, Uber Eatstjänstefolksappar som ”Tiptapp” och andra nya initiativ på en arbetsmarknad där schysta villkor blir mer och mer av en drömmarnas utopi. Och vi kommer att få se mycket mer av det här den närmaste tiden. Marknaden kommer självklart inte heller i detta fall att vara självreglerande.

Samtidigt saknar fackförbunden i mångt och mycket strategier för att möta utvecklingen.

En stor utmaning för den organiserade arbetarrörelsen de kommande åren blir att hitta ett effektivt sätt att förhålla sig till det här. Man måste ta strid mot utnyttjande och lönedumpning men får aldrig luras att tro att lösningen är försöka stoppa teknikutvecklingen som sådan. Annars kommer man att bli en allt svagare part på en allt grisigare arbetsmarknad.

Uppdatering: På måndagen har Selfiejobs gått ut med ett pressmeddelande där de förklarar att de ska förändra hur de listar en del av sina jobbannonser.

Sök på Politism.se