Stäng
september 19, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Alice Teodorescu i SVT Agenda på söndagen. Foto: SVT

”Se till att de förändras så har vi löst problemet”

Under de senaste åren har vi på Politism skrivit många texter om en pågående normalisering av Sverigedemokraterna. Vi har skrivit om den interna strid om vägvalet som utspelat sig både bakom och framför kulisserna. Vi har uttryckt oro över vad som kan hända om den ”normala” högern inte längre är tydliga med gränsen mot rasisterna.

Men denna argumentation, oron och varningarna, har konsekvent mötts av avfärdanden från samma höger. Det har kallats ”brunsmetning”, ”oärligt”, ”alarmistiskt” och ”oseriöst”. Man har menat att vi varnar för detta utan grund, och enbart av taktiska skäl – för att störa högern.

På söndagen stod så Alice Teodorescu, politisk chefredaktör för Göteborgs-Posten, i SVT Agenda och vägde fördelar och nackdelar mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, varpå hon landade i att SD kanske kan vara att föredra.

”Prata med Sverigedemokraterna, ställ krav och se till att de förändras så har vi löst problemet”, sa Teodorescu och argumenterade för att SD kan ”förmås” att driva en liberal politik. Hon slog också fast att det inte längre finns någon oenighet kring invandringspolitiken längre, varför den sakfrågan inte ska hindra samarbeta med SD. Teodorescu avslutade med ett självklart ”ja” på frågan om alliansen kommer att samtala med SD efter nästa val.

Teodorescu är ingen perifer ensam sidofigur, utan speglar väl den senaste tidens tongångar hos borgerliga opinionsbildare, från PM Nilsson som på Dagens Industris ledarsida länge på olika sätt argumenterat för en normalisering av Sverigedemokraterna till Liberala Nyhetsbyråns Svend Dahl – som rört sig från ”Dörren till SD måste hållas stängd” till att jämföra SD-samarbete med V-samarbete och konstatera att röster i riksdagsvoteringar luktar inte”.

Normaliseringsprocessen utspelar sig också offentligt från politiskt håll när högerpolitiker gång på gång testar hur olika retoriska eller praktiskt politiska närmanden till Sverigedemokraterna tas emot.

När jag skrev om högerns vägval i december 2014 kommenterade PM Nilsson att det var en ”bisarr beskrivning” och att ”opinionshögern har varit och är en säkrare garant för öppenhet än någonsin den samlade vänstern”. Sådär kan man naturligtvis inte ens låtsas längre.

Den som ropat om alarmism och brunsmetning, som sagt att normaliseringen är hittepå, måste nu rimligen se att vi tyvärr hade rätt. Detta kan vi inte längre tvista om.

Frågan vi måste ställa oss nu är alltså inte om processen är ett faktum utan om det finns någon kraft – till höger eller vänster – stark nog att hejda, bromsa och vända den här utvecklingen? Jag är inte alls säker på att svaret är ja.

Sök på Politism.se