Stäng
augusti 17, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: SVT

Se Ebba Busch Thors haveri om äldreomsorgen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har det inte så lätt. Hennes parti är på väg att dö ut och kommer med all sannolikhet åka ur riksdagen efter valdagen den 9 september. Inga vilda utspel eller desperata samarbeten med Bert Karlsson verkar kunna hindra väljarna från att vara akut ointresserade av att rösta på KD.

På torsdagen var hon först ut i SVT:s partiledarutfrågning. Bra gick det inte.

Man ska förvisso vara medveten om att alla partiledare kommer att få det väldigt tufft i utfrågningarna. Programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg är även i vanliga fall bäst i Sverige på att intervjua politiker i direktsändning. I årets partiledarutfrågningar visar de sig dessutom vara beväpnade till tänderna med svåra frågor och ett upplägg som ger politikerna alla möjligheter att måla in sig i ett hörn, eller till och med gräva sin egen metaforiska grav. Vi kommer att få se fler politiker misslyckas brutalt i dessa utfrågningar, var så säker.

Men priset för Busch Thor är kanske högre än för någon annan. Hon har inga marginaler att göra bort sig. Tvärtom, hon måste överleverera och göra något alldeles extra för att om möjligt putta KD:s opinionssiffror i rätt riktning. Det lyckades hon inte med den här gången.

När hon fick frågor om kärnkraften gav hon ett svar som inte gick ihop över huvud taget. Den som begrep vad hon verkligen menar förtjänar medalj. Det enda som framgick var att hon tycker att medborgarna ska betala mer för sin el för att rädda kärnkraftverken.

Ängsligt och besvärligt blev det också när programledarna påpekade att KD inte nämner klimatet med ett enda ord i sitt valmanifest. En absurd prioritering. Inte blev det bättre när hon fick frågan varför KD vill sänka skatten för de som tjänar över 50 000 men inte för de förtidspensionärer som tjänar sämst. Busch Thor tog då avstånd från sin egen politik i direktsändning. Det kunde hon inte längre stå för.

Men allra jobbigast blev det när hon fick prata om en av partiets viktigaste frågor. Äldreomsorgen och antalet platser på äldreboenden.

Först formulerade hon stenhård kritik för att 500 platser försvunnit från äldreboenden under åren med rödgrön regering. Då frågade programledarna om hon vet hur många platser som försvann under alliansregeringen, där KD ingick. Det visste hon inte. Svaret är närmare 10 000. Ett starkt TV-ögonblick, som med rätta blivit viralt. Kolla själv.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se