Stäng
mars 30, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Mikael Fritzon / TT

SD:s domstolsrasister visar nämndemannasystemets svaghet

Ska vi ha ett nämndemannasystem i Sverige eller inte? Den frågan dyker upp med jämna mellanrum och från både höger och vänster hörs röster frekvent röster som vill slopa nämndemännen. Få – nästan ingen – försvarar systemet som det fungerar i dag.

När Expressen i dag presenterar en ny granskning av de politiskt tillsatta nämndemännen väcks frågan på nytt, med all rätt:

”Domaren Barbro Johansson sitter i migrationsdomstolen och avgör om flyktingar ska få stanna i Sverige eller utvisas. Expressen – som i dag inleder en stor granskning av nämndemän – kan nu avslöja hur hon i hemlighet vill ha ett Sverige med vit befolkning och uppmanar militären att mota bort alla muslimer från landet. ”Skäms på er era parasiter!”, skriver hon om ensamkommande flyktingbarn.”

Läsningen är alarmerande. Den flykting som får en aggressiv rasist, som kallar barn för parasiter, som förtroendevald domare när ens asylärende ska avgöras kan inte lita på en rättssäker prövning, eller ens något som liknar en rättvis bedömning.

Barbro Johansson är SD-politiker och har spridit sitt rasistiska hat anonymt på SD-understödda sajten Avpixlat, på Avpixlats föregångare Politiskt Inkorrekt (också SD-kopplad) samt på andra rasistsajter som Exponerat och Fria Tider.

Detta berättar något inte om bara Johansson utan om Sverigedemokraterna som parti. Detta är partiets verkliga identitet, det visar sig gång på gång på gång, och det andra – Åkessons tomma, lögnaktiga, avståndstaganden i Skavlanfåtöljen – är bara fernissa. Detta vet alla egentligen vid det här laget, men vi envisas med att glömma bort det i hur vi pratar om partiet.

Expressen visar också hur andra SD-politiker, en nämndeman vid Värmlands tingsrätt och en nämndeman vid Södertörns tingsrätt, också de ägnar sig åt att sprida rasistiskt hat anonymt på internet.

Men samtidigt som det påminner oss om vad vi redan vet om SD påminner det om hur problematiskt nämndemannasystemet är. Med all sannolikhet finns problemet med hatiska och/eller rasistiska nämndemän också i andra partier. Så det skulle inte räcka rösta bort Sverigedemokraterna. Vad vi behöver är ett system som kräver större professionalitet och ger oss större rättssäkerhet.

Sök på Politism.se