Stäng
september 5, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Jessica Gow / TT

SD:s besked: Sverige skulle må bra av större inkomstklyftor

Inkomstskillnader och klassklyftor har de senaste åren blivit en allt mer central politisk fråga. Inte ens högern vågar längre säga som det är: att deras politik är designad för att leda till växande klyftor. Vi har tidigare skrivit om hur alla de borgerliga partiledarna problematiserat klassklyftor i sina olika tal – och hur både Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M) försöker bluffa om klyftorna.

Sverigedemokraterna, som försökt utmåla sig själva som ett parti för arbetare, har dock låtsas dock inte längre som att de ägnar sig åt något annat än rå högerpolitik.

I en intervju med tidningen Kommunalarbetaren får alla partier frågan om vilka problem de ser med dagens stora klyftor och inkomstskillnader.
– Vi har en ganska sammanpressad lönestruktur i Sverige i dag och jag skulle om något vilja dra ut det dragspelet lite grand, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till tidningen.

I klartext betyder det: Det är inte tillräckligt stor skillnad mellan de som tjänar lite och de som tjänar mycket. 

Så kan man tycka. Alliansens politik går ut på just detta. Men det är nog bra att Sverigedemokraternas väljare känner till partiets mål med klassklyftorna i Sverige. Om SD får bestämma blir de större.

Sök på Politism.se