Stäng
oktober 19, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Stefan Jakobsson (SD). Foto: Pontus Lundahl/TT

SD vill låta riskkapitalisterna mjölka skattepengar ur svensk skola

På tisdagen kom beskedet att Sverigedemokraterna svänger även i frågan om vinst i skolan.

Partiets tidigare linje om att det är ”oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar” har strukits helt. I stället säger SD:s skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson att företagen ska få ta ut ”vilka vinster man vill”. Han säger också – ytterst världsfrånvänt – att dåliga friskolor kommer att ”självdö”.

Vi vet redan att näringslivslobbyn fått SD att ändra sig i frågan om vettiga arbetsvillkor och löner på svensk arbetsmarknad, och vi vet att näringslivslobbyn fått SD att ändra sig i frågan om vinst i välfärden generellt. Att de nu även släpper det sista av sin tidigare linje – om riskkapitalisterna i skolorna – visar att de helt saknar egen kompass och egen förståelse för problemet.

Kanske vittnar det också om hur dåligt underbyggd deras politik är generellt, de kan ju vända 180 grader i alla frågor, om de får nya kompisar när de gör det.

Sverigedemokraterna försvarar att de dansar efter näringslivslobbyns pipa genom att säga att alla andra är likadana och gör likadant. Det är intressant i sig eftersom det går rakt emot det som varit SD:s profil.

Tidigare har de anklagat alla andra för att vara samma skrot och korn, nu triumferar de med att de är etablissemangets knähund.

Det kan komma att kosta dem.

Sök på Politism.se