Stäng
december 2, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson (tv) och partiets ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (till höger). Foto: Claudio Bresciani / TT

SD tvingar in Sverige i kris

Sverigedemokraterna meddelade på tisdagen att de kommer att rösta för alliansens skuggbudgetförslag. Någon omröstning lär därför inte bli av, processen kommer med all sannolikhet att skjutas upp. Detta går emot deras tidigare strategi, att långsiktigt bygga steg för steg och växa för varje år. Nu ser de sin chans att skapa regeringskris och kaos i svensk politik, för att få stå i centrum och för att få känna sig som svensk politiks mittpunkt.

Beslutet följer en diskussion om budgetomröstningen som de senaste veckorna varit mycket tramsig.

Alliansen har helt riktigt sagt att ansvaret ligger på Stefan Löfven och regeringen att få igenom sin budget. Men de har sedan låtsats som att verkligheten inte är verklig och att det faktum att den skuggbudget de själva lägger fram gemensamt mycket väl kan vinna majoritet inte är sant.

För samtidigt som de går med budgetförslaget till riksdagen och därmed söker mandat för den – för det är inget politiklajv det här – vägrar de resonera kring vad som sker om de vinner det mandat de begär. Det är förstås absurt.

De lutar sig emot Magdalena Anderssons (S) uttalande från 2013, när hon kritiserade att regeringen ”lägger förslag som det inte finns majoritet för”:
– När vi har haft socialdemokratiska minoritetsregeringar har vi sett till att vi har majoritet för våra förslag i riksdagen.
– Det är inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar.

Där kan man säga: IN YOUR FACE, MAGDALENA ANDERSSON! för det är onekligen lite skrattretande citat när man tittar på dagens situation. Som borgerlig opinionsbildare är det ens uppdrag att håna detta, påtala detta och kritisera Socialdemokraterna för detta. Den kritiken ska de ha. Det där blir i dag hyckleri från Andersson.

Men när alliansen väljer att enbart säga ”IN YOUR FACE!” – givet den verklighet vi har i dag – blir det något annat. Eftersom man bara pekar finger åt regeringen, samtidigt som man vägrar samtala med den och inte presenterar några egna handelsalternativ får man känslan av att de tappat markkontakten fullständigt. Det är som om de tror att de svarar endast gentemot sin egen sårade stolthet, och viljan att enbart stöka till och bidra till kaos blir huvuduppdraget. Det är som om de tror de har frikort att bete sig som barn bara för att finansministern gjort dåliga grejer i opposition.

Det är att glömma bort medborgarna, eller att nonchalera dem.

Jag menar inte att de inte får fälla budgeten. Vill de göra det så kör på. Det kanske vore uppfriskande att skaka om en del av den samförståndskultur som finns i riksdagen. Men de borde ha resonerat öppet kring konsekvenserna av det val de gör. De borde ha sagt vad de vill ska ske, eftersom det varit ett sannolikt scenario.

Den tystnad, och den vägran att samtala, som de valt hittills och som gjort Sverigedemokraterna till huuvdrollsinnehavarare i svensk politik, höll inte i går, den håller inte i dag och den håller definitivt inte i morgon.

Sök på Politism.se