Stäng
december 4, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD närmar sig makten och kapitalet

Få har glömt Dagens Industris avslöjanden om hur Svenskt Näringsliv, Almega, Företagarna och flera andra näringslivsorganisationer – tillsammans med lobbyisterna på Kreabträffas och myspyser med Sverigedemokraterna. Just det, samma Sverigedemokraterna som har såhär ruskigt nära kopplingar till andra världskrigets nazister.

”Avståndet mellan Kent Ekeroth och Carola Lemne krymper”, noterade vi i september med viss sorg.

Nu tycks näringslivets lobbyism och trivselträffar med Sverigedemokraterna ha gett ytterligare resultat. Partiet har bytt fot i frågan om kommunalt veto mot friskolor.

Plötsligt tycker inte SD längre att detta är en fråga där man ska ha lokalt inflytande, i stället ska företag som startar skolor ha fri dragningsrätt på skattepengar.

Under förra veckan slog Jimmie Åkesson fast att hans parti vill bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna efter valet 2018. Alla möten med näringslivsrepresentanter, och den riskkapitalistvurmande justeringen av politiken, ökar självklart sannolikheten för en sådan konstellation.

M och KD avfärdar just nu tanken på koalition med SD, men det finns ingen som helst anledning att förlita sig på deras ord, särskilt inte så länge SD har så stort stöd i opinionen.

Titta bara på den massiva förskjutning M och KD gjort i synen på asylrätt, flyktingpolitik och migration under det senaste året. Det är ett enormt avsteg från tidigare hållning och visst är risken reell att de i framtiden också går in i regeringssamarbete med fascisterna.

Sök på Politism.se