Stäng
september 5, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Främlingsfientligt samkväm med (från vänster) Gustav Kasselstrand (förbundsordförande, SDU), Udo Landbauer (bundesobmann, RFJ, Ring Freiheitlicher Jugend), Tom van Grieken (Voorzitter, VBJ, Vlaams Belang Jongeren) och Julien Rochedy (directeur national, FNJ, Front National de la Jeunesse). Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

SD hittar hem i Europas rassegäng

För en vecka sedan skrev jag ”Nu börjar mardrömsåret”, apropå EU-parlamentsvalet, Sverigedemokraternas framfart och deras tänkbara samarbetspartners när de väl nåt EU-parlamentet. I dag skriver Dagens Nyheter om hur den hatiske islamofoben Geert Wilders kraftsamlar och söker samarbete med bland andra Sverigedemokraterna. Mardrömsåret har som sagt börjat.

– En politisk revolution är på väg i Europa, säger Wilders och det finns som sagt en risk att han har rätt. De främlingsfientliga, rasistiska och hatpopulistiska partierna runt om i Europa är framgångsrika och varken verkliga katastrofer som Breiviks massmord och terrordåd eller nazistiska seriemord i Tyskland tycks bromsa det mer friserade hatets framgångsvåg.

Inte heller tycks sånt som järnrörsbeväpnade riksdagsledamöter som vräker ur sig tillmälen som ”babbe” och ”hora” en natt på Kungsgatan nämnvärt underminera förtroendet för politiker i de främlingsfientliga partierna.

Wilders frihetsparti saknar i dag inflytande i EU-parlamentet men när de grupperar sig, samlar populister, fascister, rasister, antisemiter och islamhatare i samma klunga, kommer de plötsligt bli en stark och mycket obehaglig röst i ett Europa som redan valt in nazister i ett parlament. Att Wilders öppnar för samarbete med Le Pen stärker obehagskänslorna. Att Sverigedemokraterna inte utesluter samarbete med de här grupperna säger allt om vilket parti SD är.
– Men vi har inte tagit ställning än vilka vi ska samarbeta med, och om det ska bli något före EU-valet, säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen i DN.

En inte osannolik väg framåt för SD är att gå till EU-val utan att alliera sig med de här partierna – som lär skrämma en hel del av de väljare som inte hör hemma i SD:s rasistiska kärna. De som röstar på Åkessons anti-etablissemang-retorik snarare än på Kent Ekeroths hat mot muslimer vill troligen inte rösta på ett parti som samarbetar med Vlaams Belang eller Lega Nord. Inte om svenska medier lyckas informera om vad de här partiernas bevekelsegrunder är. Och här har medierna ett jätteviktigt uppdrag vad gäller att granska och informera, om mardrömsåret präglas av samma ointresse för EU som vi är vana vid kommer resultatet vara att okunskapen sannolikt gynnar de allra värsta grupperna, som mobiliserar flitigt.

Att Sverigedemokraterna väntar med att välja partigrupp tills efter en högst sannolik valsuccé skulle därmed vara logiskt. Att de ändå för dialog med de här hatmånglarna, och efter valet går in i samma partigrupp som Wilders och hans gäng, lika logiskt. För Sverigedemokraterna är bara så rumsrena som krävs. Tillräckligt välpolerade.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se