Stäng
november 4, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
C.R.E.A.M. Foto: Jim Cole/AP/TT

Sätt dig in i vinstfrågan och engagera dig – här är dagens lästips

Debatten om vinst i välfärden fortsätter inför nästa vecka, då regeringens utredning för att begränsa vinsterna presenteras. Nu räcker det inte att bara följa diskussionen på avstånd, alla som är engagerade bör vara med och sätta ner foten mot att riskkapitalbolagen berikar sig på medborgarnas inbetalda skattepengar.

Här är dagens lästips för dig som vill få bättre koll på vinstdebatten.

 • ”Friskolor mer generösa med mattebetygen”
  – Dagens Arena visar i en viktig granskning hur elever i fristående gymnasieskolor oftare får högre betyg än vad de presterat på nationella proven, särskilt i matematik. Att vinstdrivande friskolor sätter överbetyg är inget konstigt, eftersom höga betyg är det lättaste sättet för dem att rekrytera fler elever och på så sätt få högre vinst.
 • ”Väljarna kritiska till skolföretag”
  – Dagens Nyheter har undersökt hur väljarna ser på privata bolag i välfärden, och på att de tar ut vinster. Som vi sett i alla undersökningar som gjorts vill väljarna ha bort de stora vinsterna i välfärden, och allra starkast är den viljan när det gäller skolorna.
 • ”Extremvänstern växer i Sverige”
  – Aftonbladets ledarsida klär av näringslivslobbyns påståenden om att de som vill ha bort vinstintresset från välfärden är något slags extremvänster.
 • ”Att vinstuttag ur välfärden är stöld är fakta”
  Tidningen Arbetets ledarsida beskriver dagens absurda system och vikten av att ”en gång för alla stampa ut vinstintresset ur offentlig sektor”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se