Stäng
december 18, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Statsminister Stefan Löfven (S) håller jultal på Stora torget i Köping. Foto: Kicki Nilsson/TT

Samtyckeslagen kan bli ett viktigt steg framåt

På söndagen berättade statsminister Stefan Löfven (S) i sitt jultal att regeringen ska införa en så kallad samtyckeslag.
– Sex ska vara frivilligt. Nu stärker vi det så att det står alldeles klart att det ska vara frivilligt och man ska veta att den person man vill ha sex med faktiskt också vill det, sa Löfven.

En samtyckeslag har efterfrågats av många, inte minst i samband med uppmärksammade friande domar där den allmänna uppfattningen är att den åtalade borde ha insett att det han gjorde inte var acceptabelt. En del fall har uppmärksammats på Politism, till exempel i Hanna Gustafssons text om just samtyckeslag:

”Mannen som friades fastän kvinnan sagt nej flera gånger och rätten ansåg det klart att hon upplevt samlaget som en våldtäkt, eftersom han trodde hennes nej var en del av dominans-sex (något de inte diskuterat innan) och därmed inte hade uppsåt att våldta.

Domaren gick sedan ut och förklarade domen i media, där han bland annat undrade varför kvinnan (som alltså enligt rätten upplevde händelsen som en våldtäkt) inte helt enkelt resonerade med sin våldtäktsman under pågående övergrepp. Japp.

Den 36-åriga mannen som friades för våldtäkt på en 15-åring fastän rätten ansåg att hon befunnit sig i en utsatt situation och mannen hade ”passat på” att ha sex med henne medan hon var det. I domen står det att flickan inte tillräckligt tydligt förklarat att hon inte ville ha sex. Det är nämligen en påverkad, utsatt 15-årings ansvar i Sverige idag.

Igår slog domstolen fast att en 16-årig kille som med hot och användande av soft-gun-pistol fick en 15-årig flicka att ge oralsex till en annan pojke (som i sin tur sa att han upplevde att flickan inte ville). Rätten ser ingen anledning att tvivla på att flickan kände sig tvingad, men ansåg att pojken som utförde hoten inte förstått att hon inte var med på det.”

Samtidigt har samma Hanna Gustafsson påpekat att lagstiftning kanske inte löser det grundläggande problemet. Det vi i stället verkligen behövs är en samtyckeskultur – där vi får i första hand färre våldtäkter över huvud taget, inte bara fler fällande domar.

Regeringens förslag kommer inte heller med självklarhet att leda till att fler fälls. Men det kan komma att göra det, det kan förändra läget i några av de mest iögonfallande våldtäktsdomarna – och det kan förhoppningsvis tydliggöra var gränsen går när de inblandade i högre utsträckning måste informera sig om att deltagandet är frivilligt. Och inte minst – när man börjar beakta ”oaktsamhet” i våldtäktsfall – kan en åtalad fällas också om rätten bedömer att hen borde ha insett att den andra personen inte hade någon lust att ingå i den sexuella aktiviteten.

Beviskraven ska fortfarande vara höga och beviskraven ska fortfarande ligga på åklagaren. Det är viktigt. Men regeringens förslag leder förhoppningsvis till både bättre och rimligare domar – och till mer av den diskussion om samtyckeskultur och våldtäktskultur som är nödvändig för att samhället ska förändras i grunden, den diskussion som faktiskt redan pågår tack vare #Metoo.

Sök på Politism.se