Stäng
augusti 28, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Om barnen har hög ogiltig frånvaro ska mamma och pappa sluta äta. Foto: Pontus Lundahl / TT /

Så vill moderaten göra livet svårare för de fattigaste

Efter valet har en del ny politik kommit fram från Moderaterna. Dels symbolpolitiska dumheter på migrationsområdet, dels deras stora förslag: Ett sjätte jobbskatteavdrag, fortsatta utförsäkringar och sämre a-kassa (jepp, inget nytt, samma gamla ”mer åt de som redan har”-politik).

Men det finns all anledning att vara väldigt vaksam på deras ”politikutveckling”. Till exempel finns nu förslag från Edvin Alam (M) om att familjer som är beroende av försörjningsstöd – socialbidrag – ska fråntas sin möjlighet att handla mat och betala hyran om ett barn i familjen har för mycket ogiltig frånvaro i skolan.

Denna specialregel för de fattigaste är ”principiellt rätt”, menar Alam som vänder sig mot socialtjänstlagens nuvarande utformning:

”Om ett barn inte går till skolan så är det en fråga skild från den ekonomiska och bör i princip inte påverka de ekonomiska behov som barnets vårdnadshavare har och därför inte heller frågan om försörjningsstöd. Jag tycker att Moderaterna bör föreslå en förändring i lagstiftningen om att hög ogiltig frånvaro ska kunna leda till helt eller delvis indraget försörjningsstöd för vårdnadshavarna.”

Den som tror sig hjälpa skolbarn med hög frånvaro genom ta ifrån föräldrarna möjligheten att få mat för dagen och tak över huvudet vet inte mycket om utsatthet. Jag hoppas att sundare röster inom partiet stoppar Alams förslag från att bli partilinjen.

Sök på Politism.se