Stäng
augusti 17, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Tuffa tag mot de som har det tuffast. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Så vill M och SD straffa fattiga kommuner

I valrörelsen kan det ibland bli svårt att veta vad skillnaden är mellan satsningarna som kommer från höger och vänster. I år är det dock enkelt. Både Socialdemokraterna och Moderaterna lovar 20 miljarder mer till kommuner i landet för att trygga välfärden. Skillnaden är att Moderaterna vill pumpa in mer pengar till rika kommuner, och straffa de som har det sämre ställt.

För att en kommun ska få ta del av statsbidraget så ställer Moderaterna särskilda villkor. Hälften av bidraget villkoras med att socialbidragskostnaderna ska hållas nere. Vad det betyder? Att kommuner som kämpar med sin ekonomi och som tagit extra stort ansvar för att bygga billiga bostäder och ta emot nyanlända får mindre pengar.

Ulf Kristersson (M) vet att det inte är lika för alla i Sverige. Hans sätt att fixa det är att göra skillnaderna ännu större. Kommuner som håller nere arbetslösheten gör det inte alltid för att de är ”extra duktiga”. Det är handlar snarare om moderatledda kommuner som Danderyd, där man bara kan bo om man har mycket pengar. De satsar varken på billiga hyresrätter eller på flyktingmottagande. För det ska de belönas, menar Kristersson.

Samtidigt har vi både större städer som Malmö och kommuner i Glesbygden som kommer straffas. Om de tvingas stänga ner industrier eller om de valt att ta ansvar för nyanlända, så kommer Moderaterna räkna de som mindre värdiga till statsbidraget. I Kristerssons ögon är det just dem som ”inte sköter sig”.

Inte konstigt att Sverigedemokraterna och Moderaterna närmar sig ett samarbete efter valet. SD har nämligen flera gånger kritiserat det kommunala utjämningssystemet. Deras tidigare ekonomiskpolitiska talesperson ville strypa en stor del av glesbygdskommunernas bidrag. Något som på sikt skulle bli dödsstöten för glesbygden.

Det är lätt att vara en skötsam kommun i Moderaternas ögon. Bygg inget, ta inte emot någon som har det sämre ställt. Då belönas du med pengar som går direkt från glesbygd och större städer i behov av stöd.

Sök på Politism.se