Stäng
juni 11, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Bostadsbygge i Solberga i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så hög blir hyran om högern får bestämma

På sin partistämma förra året bestämde sig Moderaterna för att de vill ha ”ett mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”. Det är ett stort steg, och innebär att partiet nu vill låta marknaden sätta hyrorna i ännu större utsträckning.

Centerpartiet har ungefär samma uppfattning, och även Liberalerna och Kristdemokraterna vill se marknadshyror i större utsträckning.

Redan i dag är det i princip marknadshyror som sätts, genom ett system som kallas ”presumtionshyror”, när det byggs nya bostäder. En nybyggd tvåa i Stockholm kostar därför ofta redan nu 11 000 – 14 000 kronor. M-förslaget handlar om att möjliggöra för så höga, eller ännu högre, hyror i hela beståndet, det vill säga i hela Sverige – även i äldre lägenheter.

Men den som påstår att marknaden kommer att lösa bostadsbristen ljuger, konstaterade vi Politism på söndagen.

I dag presenterar Hyresgästföreningen en ny rapport som visar hur hyrorna skulle utvecklas om marknaden fick sätta hyrorna fritt. Det är konsultföretaget Ramböll som fått uppdraget att undersöka hur utvecklingen skulle se ut i Stockholm (hela länet), Göteborg, Halmstad och Helsingborg. Och det är rätt skrämmande siffror:

”De högsta hyreshöjningarna kommer i Stockholms och Göteborgs kommun som båda har stadsdelar där hyran skulle höjas med 50 procent för en genomsnittslägenhet på två rum och kök. Men även i Halmstads kommun skulle marknadshyran medföra en hyreshöjning på 31 procent och i Helsingborg skulle det bli en ökning på 24 procent, säger Martin Hofverberg, Hyresgästföreningens chefsekonom, i ett pressmeddelande.”

De som vill se marknadshyror tänker fel på ett grundläggande plan. De tror att vi skulle få tillräckligt många lägenheter om företagen fritt fick bestämma hyran. Men det är en fantasi. Tvärtom är det ju när det finns brist på bostäder som läget blir allra mest lönsamt för ett bostadsbolag att sätta marknadshyror. När det är svårt att få en lägenhet är folk beredda att betala mer för att få ett boende. En fortsatt bostadsbrist är alltså en bra affär för företagen om marknadshyror får råda.

För alla som behöver någonstans att bo – och som inte är höginkomsttagare – vore det dock en riktigt dålig och farlig utveckling.

Sök på Politism.se