Stäng
juli 24, 2018
Sara Martinsson, skribent
Både Elle och Teen Vogue har skrivit om Ash Sarkar. Foto: ANDERS WIKLUND / TT Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Så blev en kommunist modetidningarnas nya älskling

Ash Sarkar är mångas favorit sedan hon satt i tv och skrek åt Piers Morgan. Hajpen går hand i hand med en seglivad trend av Sovjetvurm i modevärlden.

Om någon har missat de senaste veckornas mest delade klipp så varsågoda, här är det igen:

Oavsett politisk färg kan nog många hålla med om att där finns något befriande i att se en ung kvinna bete sig så här i tv. Ash Sarkar bryr sig inte om hur någon uppfattar henne. Hon höjer rösten, vägrar gå med på att definieras av någon annan än sig själv. ”Jag är kommunist!” skriker hon, flera gånger.

Vissa har upprörts över hur lite problematiserande som gjorts kring klippets virala spridning. Argumentet att Sarkar inte hade tagits emot med sådan entusiasm om hon i stället befunnit sig på andra sidan av den politiska skalan har säkert viss giltighet. En ilsken högerfigur som proklamerat sin ideologiska tillhörighet med samma emfas hade garanterat inte mött liknande jubel. Oavsett om hen fått en beryktad mobbare till tv-gubbe att tappa hakan eller inte.

Men när Elle och Teen Vogue lyfter fram Ash Sarkar hamnar hon i trendmagasinens värld inte bara för att hon är kvinna som högjlutt sätter Piers Morgan på plats. Uppmärksamheten kring just henne är också en del av en trend där vänstern i allmänhet, och sovjetreferenser i synnerhet, under en längre tid haft en framskjuten position i modevärlden.

Steget från att Kim Kardashian bär en tröja med hammaren och skäran till att Elle hyllar en tjej som sitter i tv och skriker att hon är kommunist är alltså inte långt. Oavsett om högern vill det eller inte finns där fortfarande en efterhängsen trendighet i vänstern. En trendighet som ger en sådan som Ash Sarkar ett större handlingsutrymme.

Däremot är den inte oberoende av plats. ”De kallar mig kommunistkramare” skrev Andres Lokko för två år sedan i en krönika. Han menade att kommunistskräcken är större i Sverige än på många andra ställen, och tog som exempel osäkerheten han kan känna när han bär plagg från sin favoritmodeskapare Gosha Rubshinskiy, känd för Sovjetblinkande design

Skulle vi kunna få en svensk Ash Sarkar? Kanske inte. Här tycks, i alla fall just, nu trendiga politiska ställningstaganden handla mindre om stöd för en ideologi, mer om motstånd mot en annan:

Sök på Politism.se