Stäng
augusti 15, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
När använder du dig av app-läkare? Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX /TT

S måste stoppa läkarna som gör dig sjukare

Antibiotikaresistens är läskigt. Det innebär att om vi blir tillräckligt sjuka och har nedsatt immunförsvar, så kan vi dö av antibiotikaresistenta infektioner. För ju mer antibiotika som skrivs ut, desto större är risken att antibiotikan som finns blir verkningslös. I Sverige bär högern en stor del av ansvaret.

Under tisdagen gick Socialdemokraterna ut med förslag för vården. Ett av dem är att ”utskrivning av antibiotika borde föregås av personliga möten. Regelverken för digitala vården behöver ha en ram.” Med tanke på att antibiotikaresistens hotar mänskligheten så borde det redan vara en självklarhet. Så allvarligt är faktiskt läget.

Det är nämligen medelklassen i storstäderna som den vinstdrivna sjukvården helst vill åt. Inga läkare skriver ut så mycket antibiotika som i alliansstyrda Stockholms läns landsting, och ingen annanstans finns det så mycket privatiserad sjukvård. När vinsten blir viktigare än kvalitén får vi landsting där människor varken är sjukare eller i större behov av antibiotika – men där vården kostar mest. En stressad och relativt frisk medelklass är attraktiv att ha som kunder. Nackdelen är att alla andra får betala ett högt pris. Det verkar lyxigt med möjligheten att hosta lite, gapa och få antibiotika utskrivet – ibland trots att det inte behövs. Man slipper lämna sängen och läkaren blir ett ansikte i telefonskärmen. Men samtidigt ökar antibiotikaresistensen och notan för den gemensamt finansierade sjukvården blir dyrare.

Sök på Politism.se