Stäng
april 12, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Janerik Henriksson / TT

Rut-företagen betalar skitlöner – och ljuger om kollektivavtal

”De hanteras värre än hundar gör i vissa länder, men de hukar sig och jobbar som fan.”

Så beskrev Arbetsmiljöverkets Mikael Roos häromdagen livet för en utsatt, utnyttjad och underbetald grupp arbetare – ofta arbetskraftsinvandrare eller papperslösa – på svensk arbetsmarknad. Han berättade om människor där arbetsgivaren bara betalar ut löner på 12 kronor i timmen – och om en fruktansvärd arbetsmiljö. Och han pekade också på hur man kan ana vilka arbetare som utnyttjar sin arbetskraft på detta oacceptabla sätt. Det gäller tjänster där storstadsmedelklassens liv får guldkant till ett väldigt lågt pris. Då är det läge att vara vaksam.

I dag skriver DN om hur svårt det ändå kan vara att skilja de usla arbetsgivarna från de bra. För många av RUT-städfirmorna lurar helt enkelt sina kunder. De påstår att de har kollektivavtal, som ger de anställda schyssta löner, försäkringar och arbetsvillkor. Men många gånger är detta en ren lögn. Sanningen kan lika gärna visa sig vara att de ger sina anställda skitvillkor och slavlöner. DN:s reporter Tove Nandorf sammanfattar:

”Många tar så lite betalt i timmen och har enligt sin årsredovisning så låga personalkostnader att de orimligt kan leva upp till kollektivavtalets krav. Eller till det krav på minst 13 500 kronor i månadslön som företag med utomeuropeiska städare på arbetstillstånd lovat Migrationsverket. Löner ned till 12 kronor i timmen inom hemstäd har avslöjats av myndigheternas pågående inspektioner mot osund konkurrens.”

Och när DN kontrollerar om de städföretag som skryter om att de har kollektivavtal visar det sig vara ren bluff. De lurar kunderna. I en jämförelse ställs Hemfrid, som har kollektivavtal, mot företaget Fullmax, som ljuger om att de har kollektivavtal. Lögnarbolaget Fullmax har enligt sin årsredovisning en fjärdedel av Hemfrids lönekostnader per anställd. Det innebär att de betalar månadslöner på mellan 5 000 och 6 000 kronor. Löner man inte kan leva på.

Den som använder sig av de här företagen är med och bidrar till ett hänsynslöst utnyttjande av människor. Även om man ofta inte vet om det själv. Men vilken tjänst eller produkt det än handlar om finns det en slutsats som nog är värd att dra:

Om det känns orimligt billigt beror det nästan alltid på att någon annan betalar priset. Och det är nästan alltid arbetarna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se