Stäng
februari 21, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Sansa dig, Björklund. Foto: Christine Olsson/TT

Rör inte strejkrätten

Liberalerna, med Jan Björklund i spetsen, ger sig i dag ut och vevar mot rätten att strejka. Det är inte första gången, även till exempel 2014 krävde samma parti att strejkrätten skulle begränsas.

Den här typen av förslag och idéer väcker alltid raseri – och ska göra det. Rätten att strejka är en del av föreningsrätten, en mänsklig rättighet. Protesterna mot inskränkningar är alltid motiverade.

Men det är värt att påminna Björklund och andra som lägger fram löntagarfientliga förslag om att en inskränkt strejkrätt vore destruktiv även för arbetsgivarna. Det mycket kraftfulla strejkvapnet används väldigt sällan i Sverige. I andra länder, med svagare konflikträtt, är arbetsmarknaden präglad av betydligt mer stök och bråk.

Om Björklund läser Medlingsinstitutets rapport från 2015 så kan han se att strejkvapnet inte missbrukas i Sverige. Det används oerhört sparsamt.

Man kan ha olika åsikter om vilka frågor fackförbunden driver, man kan tycka att de har fel krav och man kan tycka att de inte är tillräckligt mycket som Liberalerna, om man nu är sån.

Men man kan inte, i alla fall inte om man gjort sin hemläxa, komma ifrån att konflikträtt och gemensamt ansvar från både den som köper arbetet och den som utför arbetet har gjort Sverige till ett land med anmärkningsvärt få konflikter.

Det borde till och med Liberalerna uppskatta.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se