Stäng
maj 19, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
I byn Malu Vanat utanför Pitesti bor många av de romer som kommer till Sverige för att tigga. Adelina Corne, 2 och Sebastian Ghita, 7 är grannar. Adelinas mamma är i Sverige och tigger pengar medan Sebastians mamma kommit hem från Sverige och väntar på en operation. Foto: Jessica Gow / TT

Romernas villkor är en ödesfråga för EU

På SvD:s debattsida Brännpunkt skriver Thomas Hammarberg, före detta Europarådskommissarie för Mänskliga Rättigheter och ordförande i regeringskommissionen mot antiziganism, tillsammans med debattören och artisten Hans Caldaras och tidigare Rumänien-ambassadören Mats Åberg.

Där skriver de om den mycket allvarliga situation som råder för de romska EU-migranter som befinner sig i Sverige. Hur romerna fördrivs och avhyses från plats efter plats, hur de diskrimineras och inte fått den vård de har rätt till.

Vad vi gör kommunalt och nationellt för de EU-migranter som kommer till Sverige är en enormt viktig fråga. Där måste betydligt mer göras. Men de poängterar också, inför EU-valet, att vi har ”en möjlighet – och en plikt – att hålla myndigheterna i migranternas hemländer ansvariga.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se