Stäng
juni 16, 2015
Nils Westling, medarbetare
Kanske kan även personen till höger automatiseras. Foto: Shizuo Kambayashi / AP / TT

Robot på rymmen i Täby – dock ej en arbetsgivare (än)

I morse var en robotgräsklippare på rymmen i Täby, vilket åter satte fokus på diskussionen om det ökande antalet robotar i samhället.

Under våren har det pratats mycket om riskerna/möjligheterna med att robotar skulle kunna konkurrera ut människor från arbetsmarknaden. Huruvida man ser det som en risk eller en möjlighet handlar i regel om vad man har för syn på inkomstfördelning. Ska de överflödiga människorna vara lediga med någon form av försörjning, eller bara fattiga och arbetslösa?

Diskussionen har i stort sett utgått från att endast arbetarklassens jobb hotas. Det är nog en dröm för många på arbetsgivarsidan att kunna ersätta gnällande personal med en outtröttlig maskin där ord som ”skyddsombud” och ”löneförhöjning” kan programmeras bort från vokabulären.

Men det har senare visat sig att även arbetsgivare kan bli överflödiga. Ersätt arbetsgivarna med robotar, skrev vänsterskribenten och fackhjälten Jenny Bengtsson på Dagens Arena för några veckor sedan och det visar sig att det redan finns en mjukvara som gör chefsjobb betydligt bättre än många chefer.

Sök på Politism.se