Stäng
juni 24, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Justitieminister Morgan Johansson, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke håller pressträff och presenterar presenterar regeringens åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Foto: Bertil Ericson / TT

Risk för tuffhetstävling om tiggeriet

I dag presenterade regeringen ett ”åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige”. Det handlar om att hjälpa EU-migranter från främst Rumänien (men inte bara) som tigger i Sverige för att överleva.

Under presskonferensen beskrevs samarbetsavtalet med – och stödet till – Rumänien. Syftet är att bygga upp en infrastruktur och värdiga livsvillkor för romer där de bor. Detta är bra, och en långsiktigt helt nödvändig strategi. Det finns inget annat sätt att komma till rätta med tiggeriets faktiska orsaker än att skapa förutsättningar för dem där de bor.

I förslaget finns också ett löfte om att polisen ska hjälpa de tiggare som utsätts för trakasserier och våld i större utsträckning, och det är verkligen på tiden. Många som tigger har utsatts för fruktansvärda saker och tältläger har attackerats på olika sätt.

Men mest uppmärksamhet fick förstås det symbolpolitiska:
Avhysningarna ska bli fler och lättare att genomföra (vad det nu ska ge för långsiktigt resultat om det inte finns några alternativ på plats mer än att ”kommunerna ska lösa det”?) och ”utnyttjande av tiggare” ska förbjudas (ytterst oklart vad i detta som inte redan ryms i nuvarande lagstiftning om ocker och människohandel).

Dessa två utspel är sannolikt ineffektiva och inte särskilt relevanta i praktiken men funkar bra i rubrikform. Och det är självklart därför de bereds så mycket utrymme på presskonferensen.

Man vill visa sig tuff och man vill visa handlingskraft, även om man gör det med luft.

Därför är det fullt logiskt att Moderaterna omedelbart svarar med mer luft. De stormar fram och föreslår en speciell sorts ”kommunal tiggeripolis”. Konkretionen är minimal, det är svävande återanvända formuleringar om att ordningsvakter ska få utökade befogenheter, även här utan en verklig bild av vilket problem de tror sig kunna lösa. Men visst framstår de som tuffa!

Återstår nu att se om Socialdemokraterna försöker buda över. Och sen ska vi förstås se vad de andra partierna säger. För när det kommer till illa underbyggda sympolpolitiska utspel om tiggare är det trots allt ett parti som alltid är ett nummer större än konkurrenterna.

Sök på Politism.se