Stäng
juli 27, 2015
Nils Westling, medarbetare
Hillary Clinton. Foto: Robert F. Bukaty / AP / TT

Republikansk president är det sämsta som kan hända världen

Hillary Clinton verkar vilja göra klimatfrågan till en viktig del av hennes presidentkampanj. I ett nytt uttalande lovar hon att en halv miljard solpaneler ska installeras i USA innan hennes första mandatperiod är över – och på tio års sikt ska varje hem i USA få sin el från förnybara energikällor.

Det är ambitiösa och konkreta löften av en art som vi knappt kan minnas när vi senast såg från en politiker. Och ingenting kunde vara mer välkommet. Av två skäl:

1. För att klimatfrågan är vår tids viktigaste fråga, och för att USA är det land i världen där en förändring behövs allra mest och kommer få störst inflytande runt om i världen.

2. För att Clinton, om hon får genomföra sin plan, kan visa att politik kan förändra samhället. Den offentliga sektorn kan, exempelvis, bygga saker – inte bara hoppas att den privata sektorn ska göra det. Det skulle, inte minst, många svenska politiker behöva påminnas om.

Det kommer nu bli intressant att se hur den amerikanska högern reagerar på Clintons klimatkampanj. De republikanska kandidaterna är, nästan utan undantag, övertygade om att de vet mer om den globala uppvärmningen än vad forskare på området gör. Det är sanslöst dumt, och förfärligt skrämmande.

En anledning till att de republikanska kandidaterna tror sig veta så mycket om klimatfrågan kan vara att de finansieras av mångmiljardärer som lägger enorma pengar på organisationer som förnekar klimatförändringarna.

Därför är en republikansk president efter nästa års val i USA något av det sämsta som skulle kunna hända i världen. Det är ingen överdrift. När George W Bush tog över efter Bill Clinton var klimatpolitiken en av de första sakerna han tog sig an – USA lämnade Kyoto-protokollet och förstörde de globala klimatförhandlingarna för många år framöver.

Om klimatkrisen ska lösas krävs det att världens mäktigaste land styrs av någon som förstår problemet och omfamnar lösningarna. Det är glädjande att Hillary Clinton tycks vara en sån person.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se