Stäng
november 27, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Reinfeldt tvärtyst om arbetslösa och arbetslöshet

LO:s Opinonsverket har, med hjälp av medietjänsten Newsline, tagit fram nya siffror som är rätt intressanta. För vi är ju rätt många som haft en känsla av att Fredrik Reinfeldts intresse för arbetslösa är begränsat. Nu får vi den känslan bekräftad.

Antingen pratar han om hur arbetslösheten mest är ett invandrarproblem, inget som drabbar ”etniska svenskar mitt i livet”, eller så säger han inget alls. Det är lite annat än när han vann mot Göran Persson (S) och var besatt av att prata om ”utanförskapet” och arbetslösheten (människor i utanförskap verkar han förresten helt ha glömt bort att de finns). Men det var innan han själv fick ansvar, förstås.

Opinonsverkets siffror (de har tittat på totalt 200 artiklar från det senaste året där Reinfeldt ”uttalat sig i samband med arbetslöshet i mediekategorierna Storstadspress, Radio & TV samt Nyhetsbyråer”) visar att de få gånger Reinfeldt ändå nämner arbetslöshet eller arbetslösa är tillfällen då han skjuter ifrån sig ansvaret.

  1. ”… vi har synliggjort arbetslösheten. Vi stängde ner förtidspensioneringar som var Socialdemokraternas lösning.” Expressen 13 januari 2013
  2.  ”Nära nog hela vår omvärld sparar och drar ned och höjer skatter, det drar ned efterfrågan, men de har inte mycket val. Det leder lätt till oron att vi tappar utrikeshandel, vilket leder till varsel, med risk för att arbetslösheten stiger.” Nyhetsbyrån Direkt 16 januari 2013.
  3.  ”Ni har försökt framställa för svenska folket att ni ska trolla bort arbetslösheten, nu har vi svart på vitt vad ni menar: Ni ska byta namn på åtgärder och bygga ut massvis med platser som ni finansierar med kraftiga skatter.” Sveriges Radio, 6 oktober 2013.
  4.  ”Ja, vi skulle gärna se att arbetslösheten kommer ner. Och för det behövs det både bra ekonomi i Sverige, men också i vår omvärld”. Sveriges Radio P4 Gävle, 18 april 2013.
  5.  ”Över 400 000 personer förtidspensionerades under S tid vid makten. Ingen erkändes som arbetslöshet, kontrar Fredrik Reinfeldt.” SvD ,11 april 2013.

Enligt Opinionsverket finns endast två tillfällen där Fredrik Reinfeldt nämnt de som drabbas.

  1. ”110 000 av de vi kallar arbetslösa är heltidsstuderande – de upplever inte sig själva som arbetslösa, och de siffrorna jämför vi med andra länder”. SvD, 3 juli 2013.
  2. “Vi har haft ännu större prognosfel än detta. Vi trodde, när finanskrisen bröt ut, att vi skulle få ännu fler arbetslösa än vi fick.” Expressen, 16 januari 2013.

Är detta räknesätt en exakt vetenskap? Nej, knappast. Men det är i sin slående ensidighet väldigt talande för statsministerns syn på arbetslösheten och sitt eget ansvar. Reinfeldt verkar helt enkelt vara väldigt ointresserad.

Sök på Politism.se