Stäng
september 10, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
En ensam villa i Äppelviken, Bromma. Börja förslagsvis bygga här i stället. Foto: Foto Jonas Ekströmer /SCANPIX/ TT

Regeringen vill skicka bostadslösa till skogen

Fler än hälften av alla unga vuxna bor eller är skrivna hemma hos sina föräldrar. I alla fall i Stockholm mellan åldrarna 20-25. Och det handlar inte om en generation mer fäst vid föräldrahemmet, utan om bostadsbristen. Enligt Sveriges Radios siffror har antalet hemmaboende unga ökat med 7017 personer i länet på fem år. Men det är inte bara i Stockholm som bristen på bostäder är ett problem, utan märks av från Malmö upp till Luleå. Billiga bostäder verkar vara svårt att få fram, men regeringen har en plan. Enda nackdelen är att planen är riktigt dålig.

Regeringen gav en samordnare bland annat detta uppdrag:

”I samordnarens uppdrag ingår också att identifiera områden som inte finns med i befintliga planer, men där det på längre sikt finns möjlighet till helt nya större bostadsexploateringar”

Det betyder att de ska hitta stora områden där de kan använda marken till bostadsbyggande. De vill skapa nya stadsdelar. Men faktum är att vi har stadsdelar så det räcker, det är viljan att bygga ut dessa stadsdelar som knappast finns. Vår bostadsminister Peter Eriksson är en del av problemet, bara genom att vara miljöpartist.

Miljöpartiser ropar ofta efter ”socialt och ekonomiskt hållbara och blandade städer”. Det betyder att villor i Danderyd ska blandas med hyresrätter och höghus i Tensta ska blandas med radhus. Ungefär så. Men när det väl gäller att bygga ut ett bostadsområde prioriterar de hellre någon fridlyst skalbagge som bor där, än att faktiskt se till att bygga. Högern har samma problem, men istället för skalbaggar värnas rika människors bostadspriser. Gud hjälpe om någon vill bygga ett hus som skymmer von Rikings sjöglimt.

I regeringens utredning kommer man fram till att det finns nya områden att bygga på. Områden som är ganska avlägsna större städer och innebär ibland ett pendlingsavstånd på drygt en timme. Det är över den gräns för vad människor oftast har möjlighet att pendla varje dag. De flesta kommer därför antagligen tacka nej till att bo mitt ute i ingenstans. Men där kommer utredningen in och säger att det bara är positivt. Hur? Jo, för att om de flesta säger nej till ett visst område kanske priserna på bostäderna går ner. Då kan de mest ekonomiskt utsatta bo där i stället. Hur var det nu med de ”blandade” städerna?

Och när det gäller alla de unga vuxna utan bostad så bor de flesta i Danderyd, Ekerö och Vaxholm. Det är några av Sveriges mest segregerade kommuner, och inte speciellt tätbebyggda alls. Så börja bygg ut där, istället för att skicka ut alla ofrivilligt bostadslösa i skogen.

Sök på Politism.se