Stäng
september 22, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Hycklare. Foto: Sören Andersson / TT

Regeringen saknar snart all trovärdighet i klimatfrågan

I retoriken har statsminister Stefan Löfven (S) aldrig varit tydligare.

Klimathotet är akut och vi är den sista generationen som har tid att göra de förändringar som krävs utan att kommande generationer drabbas av fruktansvärda konsekvenser. Tydligheten kommer ur både en förändring inom socialdemokratin och av regeringssamarbetet med Miljöpartiet.

Detta märks i någon mån i politiken. Satsningar på solceller och klimatbiståndet är nödvändiga och vettiga.

Samtidigt berättar medierna i dag att statliga Vattenfall ska sälja ut hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Genomförs affären reduceras Löfvens klimatretorik till rent hyckleri, och drar ett löjets skimmer över de satsningar som görs. Vattenfalls brunkolskraftverk står nämligen ensamma för större utsläpp än hela Sverige. Försäljningen gäller brunkolstillgångar motsvarande 24 gånger Sveriges årliga utsläpp. Det faktum att Vattenfall och Sverige förfogar över så enormt stora brunkolsresurser gör att vi har verklig makt att göra en insats för klimatet. Vi har en oerhörd styrka i det och därmed ett oerhört stort ansvar.

Om de nu säljs och kolet inte ligger kvar i marken betyder regeringens miljöpolitiska ambitioner mycket lite.

I det fall försäljningen inte stoppas sviker Miljöpartiet i den viktigaste miljöfrågan som kommer avgöras under hela mandatperioden. Därmed sviker Gustav Fridolin (MP) och Åsa Romson (MP) också det väljare som trodde att MP inte ljög under hela valrörelsen när de viftade med kolbiten.

När en miljöpolitiker går till val på att kolet ska ligga kvar i marken sedan blir miljöminister bara för att genast svika det vallöftet försvinner all trovärdighet i klimatfrågan. Det är svårt att se varför Romson ska sitta kvar på sin post efter det här beslutet. Vem ska nu kunna lita på henne i någon miljöfråga? Troligen ingen.

Romson-kolbit-tv4-debatt-politism

Kolbiten-Wilson-Fridolin-SVT-slutdebatt-politism

Sök på Politism.se