Stäng
oktober 2, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
"Välkommen till denna pressträff. Jag har bestämt mig för att sänka skatten med 74 miljarder till. SKOJA! Jag ska höja den!!!!" Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Regeringen planerar för skattehöjningar

Vid ett seminarium som Studieförbundet näringsliv och samhälle höll i deltog Finansdepartementets Susanne Ackum som regeringens företrädare. Hennes besked borde förstås vara sprängstoff i den svenska debatten, men än så länge har det varit tyst.

Ackum försvarade det femte jobbskatteavdraget, vilket inte är överraskande eftersom de just lagt en budget som innehåller den skattesänkningen.

Men att hon så rakt på sak medger att de skattesänkningar regeringen gjort innebär att SKATTEHÖJNINGAR är aktuella framöver för att komma tillbaka till överskottsmålet.
– Om man gör en stor satsning nu så kommer utrymmet under utgiftstaket vara väldigt tajt framöver. Det kan vara så att man måste höja en del skatter för att komma tillbaka till överskottsmålet, säger hon enligt SvD Näringsliv.

Det är utmärkt och Susanne Ackum visar på intellektuell hederlighet i sitt svar på ett sätt som inte tycks ligga för vare sig finansminister Anders Borg (M) eller finansministerkandidat Magdalena Andersson (S). Men kanske kan det här innebära att också Borg och Andersson tvingas förhålla sig till en mer verklighetsförankrad verklighetsbeskrivning. Kanske kan vi då få en lite mer seriös diskussion om skattesänkningar under valrörelsen?

För efter det här låter vi dem väl inte komma undan med att låtsas som det regnar längre?

Sök på Politism.se