Stäng
januari 24, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Sätt ner foten. Kliv fram. Säg nej till att paja välfärden. Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen måste orka säga nej till högerexperimentet

I veckan skrev vi om hur Moderaterna nu går fram med några nya – men framför allt flera gamla – förslag om att försämra välfärden. De menar att de har förslag som ska bryta ”det nya utanförskapet”.

Förslagen känns igen, det är precis samma idéer som när de skulle bryta det gamla ”utanförskapet”. Man vill helt enkelt göra de med lägst inkomster, till exempel sjuka och arbetslösa, fattigare. På så vis ska de plötsligt bli friska och anställda någonstans.

Det funkade inte då – alliansregeringens facit var brutalt och bedrövligt, det gjorde att många människor for illa – och kommer inte funka nu heller när de applicerar samma feltänk på flyktingarna.

Men det finns en enkel poäng de har rätt i. Och det är att välfärden behöver förändras i Sverige. Och det kommer att krävas politik. Men det är inte inskränkningar, åtstramningar och nedskärningar som är framtidens melodi, utan satsningar, utbyggnad och utveckling.

Här väntar vi fortfarande på den offensiva och progressiva politiken. Den som får saker att hända. Den som gör det bättre för dem som arbetar i vården, i skolan och i omsorgen.

I dag har vi i stället en regering som reagerar med total tystnad från de flesta och nervöst mummel från de som fick raka frågor om förslagen.

De socialdemokratiska reaktionerna på M-utspelet kan sammanfattas ungefär såhär: ”Oj, nej tack, kanske vore bra, svårt att säga, vet inte, vi är beredda att diskutera, tror inte det är bra, det här kan jag inte ta ställning till.”

Det är ungefär sämsta möjliga position i en enorm och ideologiskt laddad konfliktfråga där arbetarna i Sverige redan utsatts för samma misslyckade högerexperiment en gång i närtid. Ska de riskera att utsättas igen nu, bara för att Socialdemokraterna inte vet vilken fot de ska stå på. För att de inte tydligt klarar av att definiera vilka arbetare i Sverige som ska räknas in i löntagarkollektivet. Alla arbetare – eller bara de som redan är etablerade?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se