Stäng
mars 11, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Vad är det som pågår, Stefan Löfven? Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen Löfven har minst ordning och reda av alla

Det totala haveri i hanteringen av flyktingpolitiken vi nu ser från regeringen har kanske sin förklaring.

Troligen beror den monumentala oskickligheten när det gäller föreslagen ny asyllagstiftning på att politiken hittats på i plötslighet i ett konferensrum, mitt i ett blodsockerfall eller över en framstressad lunchsallad,  snarare än vuxit fram i partierna med förankring.

För de förslag vi ser går stick i stäv med alla principer och värderingar både Socialdemokraterna och Miljöpartiet svär sig trogna i partiprogram och på kongresser. Det går även stick i stäv med statsministerns favoritresonemang om ”ordentlig beredning” och ”ordning och reda”.

När man skisserar fram åtgärder i ren panik blir det farliga hafsverk. Då, när regeringen tänker att värderingarna och kongressbesluten måste kastas över bord, blir förslagen otjänliga.

Rent regeringsduglighetsmässigt är detta en försmak av hur regerandet skulle kunna se ut under sverigedemokratiskt styre: Man struntar helt i hur de som faktiskt kan något ser på saken, man bara kör på med ordet ”verkligheten” som en murbräcka genom alla förnuftets portar.

För den som vill läsa mer om remissinstansernas reaktioner på regeringens huvudlösa lagförslag:

Dagens Arena rapporterar:

”22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik”

Louise Dane, doktorand i migrationsrätt, sammanfattar:

Konsten att såga ett lagförslag (eller: en lista på remissvar med anledning av regeringens förslag om begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige)”

Aftonbladets Oisín Cantwell beskriver också läget:

”Sällan har ett förslag sågats så skoningslöst som de tuffare asylreglerna.
Inte minst de lagkloka instansernas remissvar borde ge justitieminister Morgan Johansson problem med sömnen.
[…]
Jag skulle inte bli förvånad om samtliga 36 remissinstanser har gjort tummen ner för eländet då svarotiden vid midnatt löper ut, vilket rimligen vore nytt svenskt lagstiftningsrekord.”

Även inom regeringspartierna är kritiken så skarp att det får ses som ett totalt underkännande av de sittande statsråden.
Ulf Bjereld, Socialdemokrater för tro och solidaritet, Philip Botström, SSU-ordförande, Mikael Leyi, Migrationspolitiska S-föreningen och Elin Ylvasdotter, S-studenter, skriver på DN Debatt:

”Förslaget är i stora delar rent kontraproduktivt för den migrations- och integrationspolitik vi som socialdemokrater vill driva och motverkar effekten av andra politiska reformer. Kritiken från civilsamhällets remissinstanser har också med rätta varit massiv. Bland annat för de enorma humanitära konsekvenser förslaget förväntas få, både inom och utanför Sveriges gränser.

Vi vill uppmana våra representanter i regeringen att förändra bärande delar av detta förslag, innan det läggs fram i riksdagen. I kombination med saker som det samarbete med Turkiet som EU enades om i veckan ser vi att asylrätten är äventyrad.”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se