Stäng
oktober 16, 2015
Politism, redaktion
Ett träsk. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Rebecca Weidmo Uvell i träskmarker

”Feminist”. ”Jobbar med Pascalidou”. ”Målat Vänsterpartiets valstugor”. ”Engagerad i flyktingfrågor”.

Det är några av etiketterna på namnen i ledarskribenten, Slöseriombudsmannen och högerhaveristen Rebecca Weidmo Uvells bisarra åsiktsregister. Att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) gett Rättviseförmedlingen i uppdrag att ta fram möjliga kandidater till poster inom kultursektorn får henne att se rött. Bokstavligen.

Efter timmar av googlande och knattrande har Weidmo Uvell producerat ett systematiskt excel-dokument med tabeller över människors förmodat ideologiska hemvist, kopplingar till andra debattörer — och etniska tillhörighet.

För att prenumerera på högerns tankekitt om den fria individen har Weidmo Uvell förvånansvärt lätt för att klumpa ihop människor under etiketter, sortera in åsikter i fack. Det är svårt att inte fnissa lite åt galenskapen. Men skrattet fastnar snart i halsen.

Somliga kanske tycker att det inte spelar någon roll. Låt henne hållas, låt högertrollen gasta på sin kant. Men Weidmo Uvell är inte en debattör begränsad till ljusskygga kommentarsfält. Det yviga vevandet mot allt och alla till vänster om Allmänna valmansförbundets partiprogram från 1904 sker nämligen från en maktposition.

Näringslivet betalar för hennes vänsterhat. Vansinnet har en publik.

Något med människor som — trots Ayn Rands högersagor — definierar sig som vänster får av allt att döma Rebecca Weidmo Uvells kugghjul att mala. Må så vara. Själva poängen med demokrati är rimligen att åsikter och ideologiska tankefigurer stöts och blöts. Problemet är när debatten går från småputtrigt twittertjafs till ren häxjakt.

Delar av högern i allmänhet och Weidmo Uvell i synnerhet har länge tangerat det intellektuellt ohederliga. Nu är gränsen för länge sedan passerad. Det bottenlösa hatet mot vänstern har fått alla fördämningar att brista. Sveriges twitter-inkarnation av Fox News klafsar runt i avgrunden för att hamra hem svajiga, konspiratoriska teser. Obekymrad över konsekvenserna.

Weidmo Uvells samvetslösa utfall mot människor som kämpar för antirasism, jämställdhet, mångfald och rättvisa har nämligen ett pris. Tokhögerns självutnämnda apostlar genererar inte bara retweets och delningar, utan fyller också på den högerextrema nätsvansens ideologiska korståg med nytt bränsle. Ger marginella röster en ventil i offentligheten. Etnicitets- och åsiktsregistret plockades exempelvis blixtsnabbt upp av hatsajten Exponerat, som publicerade kalkylbladen i sin helhet.

Är det verkligen det hon vill, är det dit högern vill styra debatten? I så fall är det hög tid för alla oss andra att sluta skratta och börja ta hatet och hotet på allvar.

Daniel Mathisen (”nordisk”, yrke: journalist, skriver om normkritik, politisk sympati enligt Google: vänster, bakgrund inom socialdemokratin).

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se