Stäng
april 11, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Rätt men ändå fel när S agerar mot religiösa friskolor

Religiösa friskolor bör förbjudas, alldeles oavsett vilken religion det handlar om. Det skrev vi på Politism för en vecka sedan.

I den texten påpekade vi också hur svårt det är för politikerna att komma framåt i den här frågan. Men nu rör det faktiskt på sig. I Göteborg pågår Socialdemokraternas kongress för fullt och partistyrelsen har enats om att göra den skattefinansierade skolan helt fri från religiösa inslag under skoltid.

Det är rätt att Socialdemokraterna tar ställning mot konfessionella skolor. Men sättet de gör det på riskerar att bli fel.  För i stället för att föreslå ett regelrätt förbud mot konfessionella skolor, ska skolan vara ”fri från konfessionella inslag”. Risken är då att utföraren blir densamma – en huvudman som vill bedriva en religiös friskola – samtidigt som Skolinspektionen ska jaga tecken på ”religiösa inslag” under skoltid.

Här uppstår gränsdragningsproblematiken. Socialdemokraterna vill inte förbjuda barnen att sjunga psalmer som ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen och vill inte heller sätta stopp för landets alla luciafiranden. Däremot vill partiet med all sannolikhet hindra könsuppdelning på religiös grund, som i Kalla Faktas avslöjande om Al-Azhar-skolan, eller att eleverna hela tiden påminns om den katolska kyrkans syn på abort och preventivmedel, som varit fallet på en katolsk friskola i Göteborg. Det är nu det blir knepigt. För det är mycket lättare att ”bevisa” att en psalm är ett religiöst inslag i skolan än att könsuppdelning i bussen motiverats av just religiösa skäl. Det är också mycket lättare att hindra den som arbetar i skolan från att bära kippa, slöja eller kors än att stoppa information om katolska kyrkans stränga syn på preventivmedel.

Det hjälper ingen att förbjuda religiösa symboler i skolan. Det gynnar ingen om man vägrar anpassa kost efter religiösa önskemål (till exempel halal- och kosher). Det är ramarna i skolan – som är skattefinansierad myndighetsutövning – som bör vara icke-religiösa.

Risken är alltså att Socialdemokraternas nya linje skapar fler nya problem än den löser. Den som vill få bort religiösa friskolor på ett mer effektivt sätt borde troligen fokusera mer på vem som får driva skola än vad man gör på rasten, i skolbussen eller på skolavslutningen.

Sök på Politism.se