Stäng
december 14, 2014
Margret Atladottir, redaktör

Rasistiska sajter du inte vill råka dela på Facebook

Politism har en agenda. Vi vill verka för feminism, antirasism och ökad jämlikhet. Detta genomsyrar allt vi skriver om. Vi vill också vara tydliga med vad vi står för. Men tyvärr finns det ett tiotal svenska sajter som vill precis raka motsatsen, både vad gäller värderingar och transparens. Sajter som verkar bland annat för rasism, islamofobi, nynazism och antifeminism. Vissa av dem känner du kanske till, medan andra slugt lyckas maskera sin agenda genom att posera som helt vanliga oberoende nyhetssajter. Det händer i bland att intet ont anande människor delar artiklar på sina Facebookprofiler från dessa sajter.

Vi tror att det är viktigt att människor vet vad dessa sajter egentligen har för agenda, vad de vill skapa för samhälle. Och för att varken du eller någon av dina kompisar ska råka bidra till spridningen av deras världsbild vill vi bidra med lite klarhet i vilka sajter du verkligen borde undvika.

Samtiden är exempelvis en sajt som ägs och drivs av Sverigedemokraterna, Dispatch International beskriver sig själva som ”islamkritiska” men är snarare rasistiska med kopplingar till counterjihadrörelsen. Nyheter idag har vi skrivit om tidigare på Politism, här bland annat, en sajt som kallar sig själv för ”oberoende” men som drivs av tidigare medarbetare på Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt. Fria tider och Nya tider låter inte som särskilt farliga om man bara går på namnen, men tittar vi på till exempel Fria Tider anses de av en rapport från Statens medieråd vara en del av ”den radikala högerpopulistiska nätmiljön”, och mycket riktigt går rasismen och islamofobin igenom sajtens innehåll. Likadant om vi tittar på Nya tider, som är sprungen ur den högerextrema, numera nedlagda Nationell idag.

Det här är bara några av de organiserade rasistiska krafterna som mobiliserar online. Det finns väldigt många fler, förstås. Varför vi vill prata lite om just dessa är för att det har hänt lite för många gånger senaste året att dessa sajter passerar som något de inte är. Genom att människor delar artiklar, ibland kanske för okritiskt, mer och mer i sina Facebookflöden. Dessa sajter är inte ofarliga, nämligen. Deras syfte och mål är att splittra samhället och skapa otrygghet, rasism och hat.

Och det måste vi göra något åt. Men vi måste hjälpas åt. Artikelbilden ovan är till för att spridas på sociala medier, gör det gärna.

Sök på Politism.se