Stäng
februari 14, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Peter Springare har blivit extremt populär. Foto: Claudio Bresciani / TT

Rasisterna tar över Facebookgruppen om Peter Springare

Polisen Peter Springare har blivit namnet på allas läppar, tycks det.

När han skrev ett Facebookinlägg om att det i hans vardag främst – eller nästan bara – är personer med namn som Mohammed och Ali som misstänks för de brott han arbetar med exploderade internet. Vissa protesterade och kritiserade Springare, vissa skrev – som Oisín Cantwell här – om det extremt samtidstypiska med Springares inlägg och reaktionerna på det.

Andra – väldigt många andra – gjorde Springare till nationalhjälte och symbol för allt som är gott och rätt. Han beskrivs i Facebookgrupper och i andra sociala medier som en ensam riddare på vit springare (!) i strid med PK-Sverige, medielögnerna, Dan Eliasson och den mesiga jävla flumvänstern. Typ.

Åtskilliga grupper på Facebook har startats för att backa upp den nye hjälten, störst av dem är gruppen ”Stå upp för Peter Springare”, där över 160 000 nu ryms.

Expo rapporterar nu om hur gruppen allt mer tas över av organiserade högerextremister. Dessutom har rasideologiska Nordisk Ungdom deltagit i en stödmanifestation för Springare, som på söndagen lockade ett 30-tal personer.

Oavsett vad gruppens syfte var från början är det tydligt för vem som helst som läser det som skrivs där att diskussionerna och samtalen allt mer intensivt kapas av den organiserade extremhögern. Det bör man känna till.

Det här ligger i linje med hur rasisterna jobbar över huvud taget på Facebook. Som exempel finns sedan tidigare en grupp med namnet ”Vi stödjer polisen”, som har över 94 000 medlemmar. Ett till synes okontroversiellt budskap – de flesta stöder nog polisen. Men gruppen innehåller i princip enbart innehåll från rasistiska och högerpopulistiska Fria Tider, och drivs med all sannolikhet av samma tidning.

Så detta pågår redan. Men inför valet 2018 kan vi med säkerhet räkna med att liknande grupper – med namn och beskrivningar som inte är uttalat politiska – kommer att drivas av eller kapas av den organiserade rasismens nätsoldater. Allt för att de ska få ut sin propaganda utan att avsändaren blir tydlig.

Var på din vakt, vettja.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se