Stäng
juni 28, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: SVT

Rasismen mot romer finns där varje dag

Rasismen mot romer i Sverige är knappast någon nyhet. Den är omskriven både när det gäller hur enskilda individer agerat – och hur till exempel polisen uppfört ett stort register över romer.

Det hindrar inte att det är viktigt att påminna om hur den finns kvar och ligger där precis vid ytan varje dag. Hur den året om påverkar många människors liv i deras vardag.

Ett symptomatiskt exempel på vad romer utsätts för ser vi i den mobilfilm som SVT publicerar, där 24-årige Mertsi Lindeman förföljs och misstänkliggörs när han besöker butiker i Linköping. När han går runt i butikerna tillsammans med sin fyraårige son så har han anställda hack i häl vid varje ögonblick. Personalen säger uttryckligen att de kommer att följa efter honom vart han än går.

– Jag kände mig så kränkt och jag skämdes så fruktansvärt mycket. Det var säkert 20 personer där som såg hur de följde efter mig och min familj, säger Mertsi Lindeman till SVT.

I någon mån bör alla kunna förstå hur det här känns. Att känna sig kränkt och förbannad när man upplever sig vara oskyldigt anklagad och orättvist behandlad är allmänmänskligt. Frågan är om alla kan förstå hur det känns att vara utpekad och på något sätt dömd på förhand i så många sammanhang, varje dag, året om. Det är en typ av orättvisa och som bygger murar mellan människor och drar i sär ett samhälle. Som rasism alltid gör.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se