Stäng
februari 27, 2017
Amra Bajric, skribent
Lotta Lundberg Foto: Fanni Olin Dahl/ TT

Rasismen minskar inte för att vi börjar skriva ut n-ordet

Det är farligt att inte låta skribenter skriva ut n-ordet, menar krönikören Lotta Lundberg på Svenska Dagbladet. Hon skriver på söndagen om detta och faran med bibliotek som vägrar inköp av rasistisk litteratur och sällar sig därmed till den växande skaran skribenter som tycker Sverige är ett kränkt och ängsligt land.

Det är samma klyschor som alltid: brunhögern växer för att vi plockar bort eller flyttar på enstaka barnböcker från biblioteken och för att bokhandlare själva väljer vilka titlar de köper in. Det här paketeras som att vi genom vår ängslighet mörkar sanningen, hur det egentligen ligger till, för svenska folket.

Lundberg frågar sig och oss om vi tror att bara för att vi sopar smutsen under mattan så försvinner den?

Men det handlar inte om att sopa undan något utan om att visa hänsyn, utvecklas och ta till sig nya vinklar av en diskussion. Det är det som skapar ett dynamiskt samhälle, dess utveckling och vilja till förändring.

Hotet är, precis som Lundberg skriver, inte okontrollerad invandring. Hotet är den inhemska höger som målar upp ett ”vi och dem”. Det farliga ligger i att enstaka bibliotek och bokhandlare trakasseras och hotas när de väljer att inte köpa in alla böcker. Det hotfulla är att enskilda skribenter utsätts för enorma hatdrev och påtryckningar när de kritiserar rasistiska strömningar och uttryck i samhället. Det är där hotet ligger. Att välja bort inköp av ”Lilla hjärtat” eller Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” är varken ett hot mot varken yttrandefriheten eller demokratin.

Jag skulle väldigt gärna vilja se en diskussion om censur, kultur och vilka kulturyttringar som är tabu och varför – men utan felslutet att allt alltid måste få utrymme för annars vinner rasisterna. För det stämmer inte.

Diskussionerna kring n-ordet pågår just för att svarta i Sverige vunnit mark genom att lyckas i alla fall lyfta dess innebörd upp till diskussion. Funktionshindrade har fått gehör för sin kritik av kränkande ordval rörande olika diagnoser.

Dessutom så har alla språkgemenskaper regler kring vad som är tabu att säga och inte. Det är inget svenskt fenomen och inget pk-fenomen. Pröva att gå emot den tankeenhet som finns i ett kommentarsfält på Avpixlat. Jag kan lova att de inte är intresserade av att höra det som är ”förbjudet” trots självutnämnd expertis på ämnet. Vi kan diskutera vad det innebär för kulturen och tonen i samhället, det är en viktig diskussion att ha, men om rasismen kunde stoppas genom att vi tillåter n-ordet i medierna utan pardon skulle jag skrika det tills jag blev hes.

Så enkelt är det tyvärr inte. Rasismen och dess normalisering är starkare än så.

Sök på Politism.se