Stäng
augusti 9, 2018
Sara Martinsson, skribent
Rashida Tlaib har tidigare suttit i Michigans representanthus för Demokraterna. Foto: AP Photo/Al Goldis

Rashida Tlaib blir första muslimska kvinnan i kongressen

Det nya socialistiska motståndet i USA fortsätter att skörda framgångar.

Rashida Tlaib är nästa medlem av Democratic Socialists of America (DSA) att, likt Alexandria Ocasio-Cortez gjorde i New York, vinna sitt distrikt i det demokratiska primärvalet.

Tlaibs seger i trettonde distriktet i Michigan ser ut att också innebära direktavancemang till kongressen. Tack vare att Republikanerna inte har lanserat någon kandidat i distriktet har Demokraterna i praktiken redan vunnit.

Så när Tlaib intar sin stol efter valet i november kommer hon inte bara bli en ovanligt tydligt vänsterinriktad kongressledamot, med förslag som Medicare till alla och stärkta fackliga rättigheter. Hon kommer också bli den första muslimska kvinnan i USA:s historia i kongressen.

Rashida Tlaib är 42 år, advokat, född och uppvuxen i Detroit. Hennes föräldrar är palestinska immigranter. Som politiker talar hon ofta ur perspektivet att vara muslimsk, amerikansk kvinna, och om villkoren för muslimer i USA i dag. Bland annat har hon kritiserat Trump hårt för hans, med hennes ord, ”hatfyllda retorik och taktik” mot muslimer.

Hon har också demonstrerat mot Trump, och blivit arresterad i samband med detta. Något som hon berättade om för CNN:

I samma film talar hon också om hur hon hört sin son säga att han lovar att inte berätta att han är muslim.

En händelse som hon beskriver som motiverande. Hon säger att om hon lyckas ta sig in i kongressen kommer kanske hennes barn, och andra muslimer, se att de också hör hemma där. Ett symbolvärde som sannolikt inte går att överskatta i en tid där hatet och fientligheten mot muslimer i USA bara ökar.

Sök på Politism.se