Stäng
november 16, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Minnesplatserna vid restaurangerna på Rue Alibert i Paris vid 19-tiden på söndagskvällen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Raseriet måste kompletteras med en långsiktig strategi mot IS

Bilderna på alla de människor som försöker ta sig ut ur konsertlokalen Bataclan etsar sig fast. Några springer därifrån, någon försöker gömma sig genom att hänga utanför fönstret, några ligger på marken döda. Fasa och panik. Sorg.

Det är en framgång för terrorn men det är svårt att inte associera Frankrike och Paris med hotet om våld efter de senaste åren. Särskilt då presidenten François Hollande nu går ut och varnar för fler attacker under de närmaste dagarna eller veckorna.

Den omedelbara reaktionen på attentatet är fransk vedergällning, begriplig både ur ett känslomässigt perspektiv och för att IS måste mötas med militära medel. Men raseriet måste kompletteras med reflektioner kring vad hämnden får för konsekvenser på sikt. Den som verkligen avskyr terrorn måste tvinga sig själv att tänka långsiktigt. Den som vill bekämpa IS hela förhatlighet måste våga ställa svåra frågor, och till dem räknar jag inte frågan om ytterligare flygbombningar.

En fråga att lösa är IS tillgång till långsiktig finansiering.

På vilket sätt vi kan hindra denna?  Här har Frankrike agerat snabbt: Ett av de första franska krav som efter attackerna i Paris formulerades till G20-mötet i Wien är att världsledarna på plats måste enas om konkreta åtgärder mot finansieringen av terrorism.

Då måste vi börja prata om vad som händer i länder som Kuwait, Qatar och Saudiarabien. De ses som allierade med västvärlden, men enskilda individer tros samtidigt styra resurser till IS (kanske bör detta vara en faktor när Sverige handlar med länderna i allmänhet, eller i synnerhet när Sverige säljer vapen). Stora summor har också passerat Turkiet på väg till IS. Via banker och transaktionskanaler i områden nära de IS-kontrollerade finns fortfarande möjligheter för organisationen att använda de traditionella finansiella system som resten av världen nyttjar.

David Cohen, som är ansvarig för finansiell terrorunderrättelse vid USA:s finansdepartement, har sagt att IS är den mest välfinansierade terrororganisation någonsin.

Att följa pengaflödet till bland annat Saudiarabien, Qatar och Kuwait innebär inte per automatik att man hamnar hemma hos nära vänner till väst och USA. Och en del av de förmögna individer som tidigare gett pengar till IS har gjort det i syfte att störta Syriens brutale diktator Bashar al-Assad, med en ”min fiendes fiende är min vän”-logik. Men risken att röra till relationerna mellan väst och ett antal allierade diktaturer i Mellanöstern tycks fortfarande vara ett avgörande hinder när det kommer till åtgärder för att hindra IS finansiering.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se