Stäng
juni 8, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Vinner Corbyn racet? Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Räkna med internbråk även om Labour gör ett bra val

I dag går Storbritannien till val. Det mesta tyder på att Theresa May och det högerkonservativa Tory-partiet vinner, att det inte blir något maktskifte. Labour har varit uträknade från början, långt långt efter i opinionsmätningarna. Det har sett ut som om partiet ska splittras, eller gå samma väg rakt ut i ingenmansland som socialdemokraterna Pasok i Grekland, socialistpartiet i Frankrike eller åtminstone tappa initiativ och trovärdighet som de spanska socialdemokraterna i PSOE. Sedan valet utlystes har Labour dock växt snabbt och några mätningar är det till och med helt jämnt mellan Labour och Tories.

Partiledaren Jeremy Corbyn har allmänt beskrivits som en jävla sopa i de hårdföra och grisiga medierna, och så ser det ut också på valdagen.

Men Corbyn har inte varit avskydd bara av sina motståndare utanför Labour – han är fortfarande föraktad av stora delar av partieliten i Labour. Ingen annan än fackförbunden och medlemmarna i partiet ville att han skulle bli partiledare från början och när han ändå blev det försökte hela toppskiktet kuppa bort honom, med den ena kandidaten sämre än den andra.

Och nog har Jeremy Corbyn stora problem. Han har många gånger sedan han tillträdde haft otroligt svårt att ge vettiga svar till journalister och blivit grinig och tjurig när han fått raka tydliga frågor han borde kunna besvara. Och viktigast av allt: Klarar man inte att hålla ihop ett parti och leda det framåt är man inte framgångsrik som partiledare, så enkelt är det.

Att han fortfarande sitter kvar som Labourledare beror dock på att han har några avgörande kvaliteter: Han har ett enormt stöd bland partiets medlemmar och har lockat nya medlemmar till partiet på ett sätt som socialdemokratiska partier inte ens vågat drömma om på den här sidan millenieskiftet. Han drar storpublik var han än dyker upp, folk går man ur huse för att lyssna på Jeremy Corbyn. Bland unga väljare är han fullkomligt dominant i brittisk politik. Han är dessutom uppenbart skicklig på kampanjandet, vilket visat sig när han slagits för att bli partiledare – och när han nu slåss mot Theresa May i parlamentsvalet.

Labour går mot förlust. Men det finns goda chanser att Corbyns vänsterorientering – med fokus på ekonomisk politik, offentliga åtaganden, generell välfärd och tillgång till utbildning – gör partiet till en framgångssaga för modern socialdemokrati. För Labour ser ut att bli ett av de allra största socialdemokratiska partierna, dessutom med extremt många och extremt aktiva medlemmar.

De interna strider som präglat partiet fram till valkampanjen är dock allt annat än över. Till och med om Corbyn vinner valet kommer det interna missnöjet att kvarstå. En hedersam förlust kommer definitivt inte att övertyga hans motståndare och ett nytt försök att tvinga bort Corbyn är att räkna med snarast. Corbyn-kritikerna inom Labour kommer inte att ge sig. Det kommer inte Corbyn-anhängarna heller att göra.

Så räkna med nya infekterade bråk. De är bara timmar bort. Och räkna med att Corbyn vinner dem igen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se