Stäng
juni 13, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Phoenix, i Arizona, är bara en av hundratals platser där människor samlades på söndagen för att sörja. Foto: Thomas Hawthorne/AP/TT

Rädslan växer men har ingen chans mot HBTQ-rörelsens kamp

Det är omöjligt att hitta orden efter de fullkomligt vidriga skräckscener som utspelade sig på klubben Pulse i Orlando, där ett terrorattentat innebär att minst 50 människor mist livet och att 53 skadats, flera allvarligt.

Det är också lättare sagt än gjort att säga att ”terroristerna inte ska få vinna”, och slå fast att människor ska leva sitt liv utan fruktan, utan rädsla och utan att se sig över axeln för att inte ge terrorn den effekt den söker. För tyvärr, på ett sätt vinner terrorn alltid: Rädslan växer i och med varje attentat, oavsett vem som står bakom, oavsett om det är planerat och organiserat av en grupp eller om det är en ensam persons gärning.

Men när det gäller kampen för lika rättigheter och lika värde står en sak klart. Det är HBTQ-rörelsen som vinner, steg för steg, lag efter lag, rum efter rum, rättighet efter rättighet. Just detta satte DN:s Johan Hilton ord på nästan omedelbart efter attacken i Orlando:

”Draperiernas och rädslans tid är förbi, det måste varenda hbtq-person påminna sig själv om. De mördade i Orlando ska hedras och sörjas. Men inte med rädsla, utan genom att demokratiska krafter fortsätter kampen för sexuellt och könsmässigt likaberättigande – med fler sympatisörer och supportrar än någonsin tidigare. Det kan inget handeldvapen i världen sätta stopp för.”

Läs hela hans text här.

Sök på Politism.se