Stäng
oktober 6, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Bygg hyresrätter. Trappa av ränteavdraget. Återinför fastighetsskatten. Rädda Sverige. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Rädda Sverige från total bostadskrasch

Det verkligt oroväckande med Konjunkturinstitutets varning för att bostadsbubblan ska spricka, med en krasch som resultat, är inte konstaterandet i sig.

Nej, inget i det som sägs är nytt, och problemet med hushållens enorma skuldsättning och de evigt skenande priserna på bostadsrätter är känt sedan länge.

Det som är verkligt oroande är att statliga myndigheter inte brukar hänge sig åt den här typen av alarmistisk retorik om det inte redan är för sent. De vill till varje pris undvika att oroa människor för tidigt och därmed bidra till eskalerande oro, en fullt logisk tanke. Så när de väl uttrycker sig i så skarpa ordalag som generaldirektör Mats Dillén gör i dag vet man att läget är akut.

Priserna på bostäder ökar med mellan 10 och 15 procent varje år. I snitt kostar en lägenhet i dag dubbelt så mycket som den gjorde för tio år sedan.

Det är sanslöst. Läs meningarna igen. Fundera på om det är en hållbar utveckling. Och i princip allt detta är på lånade pengar, många miljoner i bostadsskuld hos vanliga familjer med normala inkomster.

Internationella valutafonden (IMF) föreslår avtrappade ränteavdrag och återinförd fastighetsskatt. Det är nödvändiga förändringar, som regeringen måste genomföra under den kommande mandatperioden för att visa att de tar ansvar för den svenska ekonomin. Även oppositionspartierna bör kunna ansluta sig till detta, för är det nåt de ogillar mer än högre skatt och minskade subventioner till den övre medelklassen så är det rimligen en totalkrasch på den svenska marknaden? Priset för en sådan är högt, även om banker och mångmiljonärer sällan drabbas.

Jag tycker till och med en rimlig kompromiss kan vara att sänka någon annan skatt (gärna med miljöprofil) för att högerpartierna ska kunna ansluta sig till detta nödvändiga. I kombination med ett mycket omfattande byggande av hyresrätter är det troligen de enda åtgärder som kan hindra en bobubblekatastrof.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se