Stäng
augusti 10, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Psykiatrin blir allt mer pressad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Psykiatrin tar sommarlov – inte psykisk ohälsa

Vi kan lätt luras att sommaren är en lycka för alla. I sociala medier har vi blivit matade med bara ben, solglasögon, glass och rosévin i tre månader. Mörkret på andra sidan syns däremot inte.

De med ångest, beroendeproblematik, depressioner eller manier får inte ledigt från lidandet. Det låter som en självklarhet men det har det inte varit de senaste månaderna. Varningarna kom redan i början av sommaren, län efter län av vårdpersonal sa att antingen får vi fler kollegor eller så lämnas psykiatrin obemannad.

I Stockholm har rekordmånga vårdplatser stängts ner i sommar, och psykiatrins öppna platser drabbas hårt. I Värmland har man dragit ner på vårdplatserna, som inte väntas komma tillbaka förrän nästa år. I Halland har en avdelning stängts ner, och psykakuten har också tvingats stänga i perioder. I Göteborg stänger Sahlgrenska ner flera avdelningar och antalet vårdplatser inom beroendeverksamheten dras ned till hälften(!).

Listan kan göras längre.

På en del ställen försöker arbetsgivare locka anställda med några tusenlappar extra, för att ge upp sin sommar. Men det är knappast lösningen på problemet. Bättre villkor, en effektiv organisation och högre löner behövs för de som jobbar inom psykiatrin. Både för undersköterskor, vårdare och sjuksköterskor.

Arbetsbelastningen är stor och många blir utbrända, de ska inte behöva bli sjuka av att gå till jobbet. Och de som mår dåligt på sommaren ska inte behöva komma till en psykiatri som är stängd.

Sök på Politism.se