Stäng
december 1, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Självklart måste undersköterskornas löner bli bättre. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Privata vårdbolag värderar undersköterskorna lågt – nu varslar Kommunal om strejk

Nästan alla tycker att undersköterskor förtjänar bättre betalt. Både bland vanligt folk och bland de stora arbetsgivarna. Men Almega, som representerar de privata vinstjagande vårdbolagen, har en annan uppfattning. De vill inte satsa på undersköterskorna på samma sätt som andra arbetsgivare, och förhandlingar med Kommunal har inte fått dem på andra tankar. Av den anledningen har Kommunal nu varslat om strejk:

”– Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.”

Att satsa på undersköterskorna borde vara en självklarhet av många skäl. Dels för att de förtjänar högre lön för det extremt viktiga arbete de utför. Men också för att lönerna måste upp så att fler lockas av att jobba i yrket, det saknas långt över 100 000 undersköterskor de kommande åren. Dessutom handlar det om att se till att undersköterskor får en tillräckligt hög lön för att de i framtiden ska kunna leva på sin pension.

Resonerar man som Almega ser man i stället en möjlighet till högre vinster när man håller nere lönerna för undersköterskor. Den strategin ska inte löna sig och det är därför vettigt att Kommunal varslar om strejk.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se