Stäng
oktober 17, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Nina Rmasby

Premiär: Aleksa Lundberg

I dag hälsar Politism ännu en ny skribent välkommen. Aleksa Lundberg, som du inte minst kunnat höra här, kommer från och med nu att medverka som skribent.

Hej! Vem är du?
– Hej! Jag är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är jag skådespelare, dramatiker, regissör och journalist.

Vad kan läsarna förvänta sig av dig på Politism?
– Intersektionell analys av det jag skriver om. Det är viktigt att förstå hur mönster av makt samverkar och springer ur en och samma källa. Jag är oerhört trött på att vi människor mäter varandra efter normmallen av en vit, heterosexuell, cis-könad man med vanligt förekommande funktionsuppsättning. Och tilldelar eller tilldelas sociala roller att spela utefter denna mall.

Vilken politisk fråga ligger dig närmast om hjärtat just nu?
– Antirasism, feminism, funkis, homo, bi-och transfrågor. Hela skalan som den intersektionella analysen innefattar. Såhär nära efter valet, med 13 procent till ett rasistiskt parti med fascistisk ideologi, så ser jag det som en hjärtesak att alltid och tydligt markera mot rasism. Jag hoppas vi som inte stödjer SD:s ideologi tillsammans kan bryta normaliserandet av deras politik.

Till sist, vad önskar du dig allra minst just nu?
– Att även den nya regeringen beslutar att skadeståndet till oss tvångssteriliserade transsexuella inte ska betalas ut. Jag hoppas på att vi ska slippa ta fallet till domstol.
– Mest önskar jag mig att tillsammans med min käresta få till en utflykt till landet.

Aleksa Lundbergs texter hittar du här.

Sök på Politism.se